Landelijke Studentenvakbond

Energietoeslag? Dit kun jij als student doen!

Energietoeslag? Dit kun jij als student doen! Houd het onderwijs bereikbaar, red het OV! Studentenlijn Studentenwelzijn Fonds Medezeggenschap

Onterechte uitsluiting

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energieprijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Misschien heb je er zelf ook last van. Om lage inkomens te ondersteunen met deze gestegen kosten geeft de regering een eenmalige energietoeslag van 800 euro. Gemeenten sluiten studenten – op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) – uit van deze toeslag. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dit niet eerlijk omdat ook studenten vaak tot de laagste inkomens behoren. Daarnaast zeggen juristen dat het uitsluiten van studenten juridisch niet mag. Daarom roepen wij je op om alsnog energietoeslag aan te vragen bij je gemeente en bezwaar te maken als je afgewezen wordt.

Hoe vraag je energiecompensatie aan als student?

Stap 1: Vraag bij je gemeente energietoeslag aan. Dat kan vaak online bij de website van je gemeente. Wordt er bij het aanvragen al meteen gezegd dat je geen aanspraak maakt op de toeslag omdat je student bent? Geef dan in de toelichting aan waarom je het daar niet mee eens bent. Je kunt de voorbeeldbrief rechts op deze pagina (of onderaan op een mobile device) gebruiken en je kunt verwijzen naar dit artikel.

Soms gebeurt het dat je het aanvraagformulier helemaal niet meer verder kunt invullen, omdat je student bent. Het is niét verstandig om te liegen over je situatie. Gebruik in plaats daarvan dezelfde voorbeeldbrief en mail of verstuur deze zelf naar je gemeente. Je kunt daar dan in je toelichting aangeven dat je student bent, maar alsnog de toeslag aan wilt vragen.

Stap 2: Als je bericht krijgt dat je verzoek is afgewezen, moet je hier binnen twee weken (veertien dagen) bezwaar tegen maken. Ook dit kan vaak via de website van je gemeente of via de mail. Hier moet binnen zes weken antwoord op komen. Je kan bij het bezwaar maken ook gebruik maken van de brief die wij al voor je hebben opgesteld. Ook die kun je rechts op deze pagina (of onderaan op een mobile device) vinden.

Stap 3: Wordt je bezwaar ook afgewezen? Dan kan je in beroep gaan tegen de beslissing bij de rechter. Volgens juristen is er een aanzienlijke kans dat de rechter je in het gelijk stelt. Onze juridische dienst kan je hier ook bij helpen. Vul daarom ook ons formulier in zodat we je kunnen benaderen.

Wanneer kun je dit doen?

Om energietoeslag te kunnen aanvragen en bezwaar te maken moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen is minder dan €1310,05 (alleenstaand) of €1871,50 (samenwonend) per maand.
  • Je bent 21 jaar of ouder.

Ben je jonger dan 21 jaar?

Wettelijk val je nog onder de verantwoordelijkheid van je ouders. Jongeren onder de 21 jaar kunnen dus wel wettelijk van de energietoeslag uitgesloten worden. Je kunt natuurlijk nog steeds proberen om de energietoeslag aan te vragen. Het kan dat je gemeente in jouw situatie een uitzondering maakt. De LSVb vindt dat studenten onder de 21 ook energietoeslag moeten krijgen, omdat zij ook in financiële problemen kunnen komen door de stijgende energieprijzen. Daar blijven we dus in de politiek en in de media voor strijden.

Frequently Asked Questions (FAQ)