Op deze pagina vindt je antwoorden op veelgestelde vragen over de energietoeslag voor studenten, het aanvragen daarvan, de bezwaarprocedure en naar de rechter stappen. Dit is in aanvulling op onze informatiepagina over de energietoeslag. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld door te mailen naar lsvb@lsvb.nl of door ons een DM te sturen via Instagram!
Het proces van naar de rechter stappen voor energietoeslag bestaat altijd uit drie delen. Deze stappen kan je ook alleen in deze volgorde zetten!
- Aanvraag. Deze komt als eerste en wordt vrijwel altijd door je gemeente afgewezen.
- Bezwaar. Over een afgewezen aanvraag kan je bezwaar maken. Hiermee laat je blijken het oneens te zijn met de beslissing van je gemeente. Ook deze wordt vrijwel altijd door je gemeente afgewezen.
- Naar de rechter. Is je bezwaar ook afgewezen, dan kan je naar de rechter stappen, zodat die kan oordelen of je aanvraag en bezwaar terecht zijn afgewezen. Je hebt dus altijd zowel een afgewezen aanvraag als een afgewezen bezwaar nodig om naar de rechter te gaan!
Een aantal gemeenten maakt het studenten inderdaad bij voorbaat al onmogelijk om het aanvraagformulier voor de energiecompensatie in te vullen. Als dat het geval is, kun je aan de hand van onze VOORBEELDBRIEF via het algemene contact- en/of klachtenformulier van je gemeente alsnog de aanvraag doen.
Heel fijn dat je je bij een collectieve rechtszaak wilt aansluiten! De Landelijke Studentenvakbond is geen natuurlijk persoon en kan juridisch gezien dus geen belanghebbende zijn in een collectieve zaak. Wel kunnen we juridische vragen beantwoorden of je doorverwijzen naar andere instanties die je (gratis) juridische kunnen ondersteunen. Neem hiervoor contact op met onze Studentenlijn via lsvb.nl/studentenlijn.
Voordat je mee wil doen aan een collectieve rechtszaak is het belangrijk dat je zelf als individu wel ‘belanghebbende’ bent. Dit betekent dat je eerst de aanvraag bij je gemeente gedaan moet hebben, dat die afgewezen moet zijn en dat je hiertegen bezwaar hebt aangetekend. Pas dan kun je je aansluiten bij een collectieve rechtszaak.
De landelijke Studentenvakbond is samen met FNV Young & United een collectieve rechtszaak begonnen in Groningen. Heb jij in de gemeente Groningen een aanvraag gedaan, ben jij afgewezen en ben jij hiertegen in bezwaar gegaan, stuur dan een mail naar midas@lsvb.nl.
Nee. Toeslagen en uitkeringen tellen niet mee bij de berekening van je inkomen. Maar let op: anders dan bij het aanvragen van ‘reguliere’ toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, telt je lening en/of studiefinanciering wél mee in de berekening. Dit geldt natuurlijk ook voor salaris of ander inkomen dat je vergaart met je bijbaan of je bedrijf.
Helaas wel. De servicekosten die je betaalt zijn een voorschot. Vaak is het zo dat je teveel betaalt en dat je aan het einde van het jaar geld terugkrijgt van je huisbaas. Dit jaar zal dat waarschijnlijk de andere kant op vallen, waardoor je dus moet bijbetalen. Je huisbaas heeft tot 30 juni 2023 de tijd om met een extra servicekosten rekening te komen voor de servicekosten over 2022.
Als je energietoeslag wordt afgewezen kan je een bezwaar indienen tot en met 6 weken. Als jouw bezwaar wordt afgewezen heb jij opnieuw 6 weken om in beroep te gaan.
Vrijwel alle gemeenten in Nederland stellen op dit moment een beslissing over energietoeslag voor studenten uit. Als je 8 weken na je aanvraag nog geen beslissing hebt ontvangen, kan je je gemeente wel in gebreke stellen. Hiermee kan je je gemeente dwingen om binnen 2 weken toch een beslissing te maken en met jou te delen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete betalen. Een sjabloon voor zo’n brief voor ingebrekestelling kan je vinden bovenaan deze pagina, bij voorbeeldbrieven.
Voor een zaak over de energietoeslag stap je naar de bestuursrechter. Daar hoef je alleen griffiekosten voor te betalen. Dat kost vijftig euro (€50,-).