Besturen bij de LSVb?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste studenten die het hoger onderwijs willen verbeteren!

Wij zijn de Landelijke Studentenvakbond 👋


Misschien ken je ons van het nieuws. Of heb je ons een keer gebeld met een vraag over jouw onderwijs. Onze missie is om jouw studententijd zo goed mogelijk te maken. Dat betekent dat wij ons elke dag inzetten voor toegankelijk onderwijs voor iedereen. Bijvoorbeeld door met de Tweede Kamer te praten over een eerlijke verdeling van studiekosten, maar ook door aandacht te vragen voor de hoge kamerhuur in studentensteden.

Voor het collegejaar 2019-2020 zoeken wij vijf bestuursleden die één jaar fulltime willen meewerken in het hart van het studentenleven.

Wil jij bestuurservaring opdoen, je inzetten voor de kwaliteit van hoger onderwijs en de positie van de student? Dan is de LSVb iets voor jou!

Heb je vragen over een bestuursjaar bij de LSVb? Wij gaan graag met jouw in gesprek! Stuur een mailtje naar besturen@lsvb.nl.

Vriendelijke groet!

Carline van Breugel, John van Harten, Annejet Lont en Maarten Heinemann
LSVb-bestuur 2018-2019

image

Dit is wat we doen!

Studeren nóg beter maken

Jouw studietijd nog beter maken: dat is al 35 jaar onze missie. Sinds 1983 is de LSVb dé belangenbehartiger voor studerend Nederland. Dat betekent dat wij de belangen van ruim 700.000 studenten behartigen die binnen en buiten Nederland studeren. Van betaalbare kamers en beter onderwijs tot meer inspraak voor studenten: de LSVb is er voor jou.

Onderwijskwaliteit voorop

De kwaliteit van hoger onderwijs staat voorop. Daarom volgt de LSVb het onderwijsbeleid in Nederland op de voet. De LSVb is gesprekspartner van de minister, de politiek en tal van organisaties die zich bezighouden met het hoger onderwijs. Dat speelt zich niet alleen af binnen de politiek, maar ook op hogescholen en universiteiten in studentensteden.

Meer dan studeren alleen

Jouw studietijd bestaat uit meer dan studeren alleen. Wij vinden het belangrijk dat studenten het maximale uit zichzelf en hun studietijd kunnen halen.

Veel studenten hebben moeite met het vinden van betaalbare woonruimte. Hierover hebben wij veel contact met studentenhuisvesters, gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Afgelopen jaren horen we steeds vaker dat studenten last hebben van mentale klachten. Ons onderzoeksbureau doet onderzoek naar dit onderwerp. Onder andere dankzij deze onderzoeksresultaten hebben we ervoor gezorgd dat deze klachten steeds serieuzer worden genomen.

Wil je meer lezen over onze visie op het hoger onderwijs? Bekijk dan onze standpunten op de website.

image
image

Waarom moet je deze kans aangrijpen?

Een bestuursjaar bij de LSVb is een unieke en fantastische ervaring. De LSVb is een flexibele en dynamische organisatie waar je ook vrij bent om eigen projecten te starten. Maar dat is niet het enige!

image

Naast een hoop werkervaring, bouw je een enorme dosis kennis en een fantastisch netwerk op binnen hoger onderwijs en politiek.

image

Alle bestuursleden ontvangen twaalf maanden lang een ruime beurs (ongever €1.400 per maand). Hiervoor hoef je niet ingeschreven te staan als student.

image

Wil je in Utrecht wonen? Dat kan, de LSVb helpt je bij het vinden van geschikte woonruimte. Daarnaast worden gemaakte onkosten (denk aan reiskosten) vergoed.

image

Bovenal werk jij samen met actieve studenten om alles wat studeren aangaat te verbeteren. Iedere dag maken jij en jouw collega’s het studentenleven van 700.000 studenten nog een beetje mooier.

image

Een bestuursjaar bij de LSVb

Lokaal en (inter)nationaal

Ons kantoor zit in hartje Utrecht, maar de LSVb is ook in andere steden actief. In negen studentensteden maken lokale studentenbonden zich hard voor de positie van studenten in hun stad.

Van Groningen tot Delft, van Wageningen tot Amsterdam. Deze studentenbonden vormen gezamenlijk de LSVb-federatie en bepalen de standpunten van de LSVb.

Overigens ben je als bestuurder niet alleen lokaal en nationaal actief. De LSVb is aangesloten bij de European Students Union. Zo blijven we op de hoogte van alle onderwijsontwikkelingen in Europa.

Gelukkig doe je het werk niet alleen

Achter het LSVb-bestuur staat een team van 25 medewerkers (check de foto) en bijna honderd vrijwilligers die de organisatie draaiende houden.

Van de Studentenlijn die gratis (juridische) advies geeft wanneer je problemen hebt met bijvoorbeeld je huisbaas of opleiding tot medewerkers die met jou meedenken over nieuw beleid.

Daarnaast ondersteunt de LSVb actieve studenten door trainingen aan te bieden. Hiervoor hebben wij een eigen trainingsbureau: Trainingen op Maat.

Wat doe je in het bestuursjaar?

  1. Voor één jaar ben jij verantwoordelijk voor de koers van de LSVb
  2. Jij bent met jouw bestuur verantwoordelijk voor zowel de koers als de organisatie van de LSVb. Je wordt goed begeleid in de vorm van coaching en een gedegen inwerktraject dat ruim een maand voor de start van het bestuursjaar begint. Natuurlijk zet jij het werk van jouw voorgangers voort maar daarnaast heb jij voldoende ruimte om een eigen draai aan jouw bestuursjaar te geven.

  3. Aansturen van medewerkers en vrijwilligers
  4. Je bent onderdeel van een professionele organisatie waar elke dag 25 mensen het verschil willen maken voor studerend Nederland. Als bestuurder stuur jij medewerkers en vrijwilligers aan. Dat betekent ook dat je vacatures moet vullen, de werksfeer in de gaten houdt en medewerkers helpt het beste uit zichzelf naar boven te halen.

  5. Jij bent dé gesprekspartner namens 700.000 studenten
  6. De LSVb behartigt de belangen van heel studerend Nederland. Die doen wij op allerlei plekken: van de Tweede Kamer tot het hoofdkantoor van de NS. Elke dag is weer anders, ‘s ochtends weet je nooit helemaal zeker hoe je dag eruit gaat zien en wat voor dingen vandaag weer op je pad komen.

  7. Het verschil maken voor studerend Nederland
  8. Je zit regelmatig aan tafel met Kamerleden en beleidsmakers om mee te denken over het beleid dat studenten raakt. Met de juiste informatie en argumenten, goede contacten en overtuigingskracht probeer je zoveel mogelijk te bereiken. De LSVb laat van zich horen als gesprekken niet het gewenste resultaat wordt bereikt. Zo hebben we afgelopen jaar in allerlei steden gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op hogescholen en universiteiten.

Wil je uitgebreid lezen wat we verwachten van een LSVb-bestuurslid? In dit document is het functieprofiel uitgewerkt.

Klein team, grote impact

Kennismaken met iemand uit het LSVb-bestuur? Dat kan! Ieder bestuurslid drinkt graag een kopje koffie met je. Stuur een mailtje naar Richard via besturen@lsvb.nl, dan nemen wij snel contact met je op!

image

Carline van Breugel
Voorzitter

"Bij de LSVb maak je echt een verschil voor studenten. En dat is nodig want ons onderwijs kan zoveel beter. Hogescholen en universiteiten moeten veel bezuinigen en studeren wordt duurder en duurder. Bij de LSVb merk ik dat het écht anders kan. Je leert het hele jaar door, niet alleen over hoe de politiek werkt maar ook over jezelf."

>> Mail Carline!

image

Maarten Heinemann
Penningmeester

"Een betere positie voor studenten fix je niet alleen in Den Haag. Dat doen we samen met onze lidbonden in veel studentensteden. In een bestuursjaar komt dat samen. Het ene moment ben ik in gesprek met de NS over de OV-kaart en het andere moment brainstorm ik met Delftse studenten over een actie in Delft."

>> Mail Maarten!

image

Annejet Lont
Secretaris

"Het bestuursjaar is niet alleen heel inhoudelijk. De LSVb is een super gezellige organisatie waar veel jonge, fanatieke mensen hard werken. Samen krijgen we dingen gedaan! Dankzij dit jaar heb ik ontdekt waar ik goed in ben en wat ik echt leuk vind."

>> Mail Annejet!

image

John van Harten
Vice-voorzitter

"Het bestuursjaar vliegt voorbij. Ik werk aan veel verschillende onderwerpen op plekken waar je normaal gesproken niet zomaar komt. En dat is nodig! Op heel veel plekken waar besluiten genomen worden over jouw studietijd, hebben ze geen idee wat studenten beweegt."

>> Mail John!

image

Meer weten? Kom bij ons langs!

Info-avond - Maandag 14 januari

Je bent altijd welkom op ons kantoor voor een kop koffie, maar in het bijzonder ben je welkom op maandagavond 14 januari. Die avond praten we je vanaf 19:00 uur bij over een bestuursjaar bij de LSVb. De avond duurt tot 22:00 uur en eindigt met een borrel.

Open dag - Woensdag 23 januari

Kun je 14 januari niet? Niet getreurd: woensdag 23 januari heb je nog een kans! Die dag staat de deur van ons kantoor de hele dag open voor jou. Wees welkom om een kijkje te nemen achter de schermen, te praten met een bestuurslid of medewerkers. Je bent bijzonder welkom om 12:30 uur aan te schuiven bij onze dagelijkse lunch of om 19:00 uur bij het avondeten. Helemaal gratis!

Langskomen? Laat even een berichtje achter via besturen@lsvb.nl.


Ons bezoekadres

Landelijke Studentenvakbond
Drieharingstraat 6
3511 BJ Utrecht

Solliciteren?

Mail uiterlijk vrijdag 1 februari 2019, 23:59 uur jouw sollicitatiebrief (met motivatiebrief en CV) naar sollicitatiecommissie@lsvb.nl

Let op! Je solliciteert voor een plek in het bestuur, niet voor een functie. Tijdens de sollicitatieprocedure kun je wel jouw voorkeur voor een functie aangeven.
>> Lees meer over de sollicitatieprocedure