Landelijke Studentenvakbond

Studentenlijn

De Studentenlijn biedt gratis juridisch advies aan HBO- en WO-studenten die vragen of klachten hebben over bijvoorbeeld hun opleiding, onderwijsinstelling, studiefinanciering of huur. Wij hebben niet de mogelijkheid om studenten te vertegenwoordigen in (juridische) procedures.

Vijf dagen per week wordt de Studentenlijn bemand door jonge juristen. Jaarlijks worden tussen de 750 en 1.000 studenten voorzien van juridisch advies.

Wij krijgen vaak vragen over het volgen van een tweede studie tegen betaling van het wettelijk collegegeld of over extra kosten die studenten moeten maken voor hun opleiding. Kijk ook eens op onze infopagina’s waar je veel informatie hierover vindt.

Studeer je aan het mbo? Ga dan naar de website van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs.

Veel gestelde vragen

Ik heb een negatief BSA ontvangen, kan ik nog door met mijn studie?

De exacte gevolgen van het BSA staan opgenomen in de OER van je opleiding, maar meestal kun je je helaas niet meer inschrijven voor dezelfde opleiding aan dezelfde instelling. Lees hier meer.  

Moet ik betalen voor extra studiekosten?

Nee. Over het algemeen hoef jij niet te betalen voor extra studiekosten. Jouw opleidingmoet een gratis alternatief aanbieden. Lees hier hoe het precies zit.

Wanneer hoef ik geen instellingscollegegeld te betalen?

Als je je inschrijft voor een tweede opleiding voordat je eerste is afgerond, door bijvoorbeeld een vak uit te stellen. Of als je een tweede opleiding doet in onderwijs of gezondheidszorg. Lees hier meer. 

Mijn scriptie kreeg een onvoldoende, wat nu?

Vaak kun jij je scriptie niet direct herkansen. Wat je wel kunt doen, is contact opnemen met je studiebegeleider. Die kan jou vertellen wat de eerst volgende mogelijkheid is om je scriptie te herkansen. Wil je bezwaar aantekenen? Lees hier meer.

Mag ik mijn kamer onderverhuren?

Of dit mag, kun je vinden in het huurcontract. Staat dit er niet in? Neem dan contact op met je huisbaas; die mag dit namelijk bepalen.  Lees hier meer.

 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact op met de Studentenlijn!


Meer dan één bestand uploaden? Voeg dan een wetranfser link toe bij de beschrijving van jouw vraag/klacht.

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

* = verplicht veld

Deze informatie wordt niet ongevraagd gedeeld met derden. Persoonsgegevens zoals je naam en e-mailadres worden alleen gebruikt om je tot dienst te kunnen zijn. Wil je meer weten over hoe wij met privacy omgaan? Check dan onze Privacyverklaring 

 

Contact

De Studentenlijn is tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar op: 030 231 30 29.

Let op! De Studentenlijn wordt beantwoord door een zestal studentenbonden, het kan dus zijn dat je een andere bond dan de LSVb aan de lijn krijgt.

We zijn telefonisch bereikbaar op:
  • Maandag van 12.00 uur – 17.00 uur
  • Dinsdag van 11.00 uur – 17:00 uur
  • Woensdag van 12:00 uur – 17:00 uur
  • Donderdag van 13:00 uur – 17:00 uur
  • Vrijdag van 11:00 – 15:00 uur