Landelijke Studentenvakbond

Medezeggenschap

Federatie-wiki Energietoeslag? Dit kun jij als student doen! Studentenlijn Zorgverzekering Studentenwelzijn Fonds

Hbo Medezeggenschap

Het Hbo Medezeggenschap is een landelijke stichting die studenten in de medezeggenschap op hbo instellingen ondersteunt. Medezeggenschapsstudenten zijn gesprekspartner van het bestuur en praten mee over het voorgenomen beleid, de financiën en (de kwaliteit van) het onderwijs. Het Hbo Medezeggenschap ondersteunt deze studenten door informatie te verschaffen, trainingen te verzorgen en een uitwisseling van kennis en ideeën te faciliteren. Meer weten? Klik dan hier.

Landelijk Overleg Fracties

De stichting Landelijk Overleg van Fracties (LOF) is een landelijk netwerk van universiteitsraden, faculteitsraden, opleidingscommissies en assessoren met als doel hen informatie te verschaffen, trainingen te verzorgen en een uitwisseling van kennis en ideeën te faciliteren. Het LOF is gericht op het versterken van de universitaire medezeggenschap en communiceert goede en slechte voorbeelden van medezeggenschap naar den Haag ter verbetering van de rechten en facilitering van medezeggenschappers. Het LOF is gelieerd aan de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en werkt nauw samen met het Hbo Medezeggenschap. Meer informatie over LOF is hier te vinden.

WHWatisdat!?

Als medezeggenschapper kom je met veel bestuurlijke teksten, wetten en regels in aanraking. Het is daarom goed voor te stellen dat je je in de eerste maanden compleet in het diepe gegooid voelt. Nu biedt deze website de eerste houvast, maar in het boekje WHWatisdat!? staat de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek volledig voor studenten uitgelegd. Hierin kun je terugvinden wat artikelen precies betekenen, hoe je eigen initiatieven moet ontplooien en worden voorbeelden behandeld. Ook staan in dit boekje handige tips over vergaderen, lobbyen en het efficiënt lezen van bestuursvoorstellen. De vijfde editie van het boekje kun je hier downloaden: WHW-boekje.

Let op: De teksten zijn helaas niet meer helemaal up-to-date. We werken aan een herziening.

Bestel hier de hardcopy WHWatisdat!?

OC-Wijzer

Voor opleidingscommissieleden en studenten die zich bezighouden met medezeggenschap is de OC-Wijzer een handige handleiding. Soms voel je je compleet in het diepe gegooid: je werkt maar een paar uur per week, maar in deze tijd moet je op een nuttige manier reflecteren op het onderwijs van jouw opleiding. Om je hiermee op weg te helpen hebben het LOF, SOM en de LSVb de OC-Wijzer geschreven. De laatste versie kun je hier downloaden: OC-Wijzer-2017

Let op: De teksten zijn helaas niet meer helemaal up-to-date. We werken aan een herziening.

Bestel hier de hardcopy OC-wijzer