Landelijke Studentenvakbond

Energietoeslag? Dit kun jij als student doen!

Federatie-wiki Energietoeslag? Dit kun jij als student doen! Studentenlijn Zorgverzekering Studentenwelzijn Fonds

Veelgestelde vragen

Heb je verder nog vragen over de energietoeslag, het aanvragen daarvan of het zetten van juridische stappen? Check dan onze pagina met veelgestelde vragen!

LET OP: Vanwege capaciteitsgebrek nemen wij geen zaken meer aan aan op het gebied van energietoeslag!

Onterechte uitsluiting

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energieprijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Misschien heb je er zelf ook last van. Om lage inkomens te ondersteunen met deze gestegen kosten geeft de regering een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Gemeenten sluiten studenten – op advies van het ministerie van Sociale Zaken – uit van deze toeslag. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dit niet eerlijk, omdat ook studenten vaak tot de laagste inkomens behoren. Daarnaast zeggen juristen dat het uitsluiten van studenten juridisch niet mag. Daarom roepen wij je op om alsnog energietoeslag aan te vragen bij je gemeente en bezwaar te maken als je afgewezen wordt.

Wat doet welke gemeente met energietoeslag?

Wil jij weten wat jouw gemeente doet met de energietoeslag voor studenten en of de LSVb of een andere studentenbond een rechtszaak is begonnen is jouw gemeente, bekijk dan de kaart:

Hoe vraag je energiecompensatie aan als student?

Stap 1: Aanvraag. Vraag bij je gemeente energietoeslag aan. Dat kan vaak online bij de website van je gemeente. Wordt er bij het aanvragen al meteen gezegd dat je geen aanspraak maakt op de toeslag omdat je student bent? Geef dan in de toelichting aan waarom je het daar niet mee eens bent. Je kunt de voorbeeldbrief rechts op deze pagina (of onderaan op een mobile device) gebruiken en je kunt verwijzen naar dit artikel.

Soms gebeurt het dat je het aanvraagformulier helemaal niet meer verder kunt invullen, omdat je student bent. Het is niét verstandig om te liegen over je situatie. Gebruik in plaats daarvan dezelfde voorbeeldbrief en mail of verstuur deze zelf naar je gemeente. Je kunt daar dan in je toelichting aangeven dat je student bent, maar alsnog de toeslag aan wilt vragen.

Stap 2: Bezwaar. Als je bericht krijgt dat je aanvraag is afgewezen, moet je hier binnen 6 weken bezwaar tegen maken. Ook dit kan vaak via de website van je gemeente of via de mail. Hier moet binnen 8 weken antwoord op komen. Je kan bij het bezwaar maken ook gebruik maken van de brief die wij al voor je hebben opgesteld. Ook die kun je rechts op deze pagina (of onderaan op een mobile device) vinden.

Wordt je aanvraag uitgesteld of krijg je geen reactie op je aanvraag? Dan kan je de gemeente na 8 weken ‘in gebreke stellen’, om een besluit af te dwingen. Dit doe je door een brief of mail te sturen, ook hiervoor kan je een voorbeeld vinden (rechts op deze pagina of onderaan op een mobile device).

Stap 3: Naar de rechter. Wordt je bezwaar ook afgewezen? Dan kan je in beroep gaan tegen de beslissing bij de rechter. Dit doe je door een beroepsschrift op te stellen, hier kunnen onze juristen je bij helpen. Dit kost voor studenten €50,-, maar dit krijg je terug wanneer de rechter je in het gelijk stelt. Volgens juristen is er een aanzienlijke kans dat de rechter je in het gelijk stelt. Onze juridische dienst kan je hier ook bij helpen. Vul daarom ook ons formulier in zodat we je kunnen benaderen.

Wanneer kun je dit doen?

Om energietoeslag te kunnen aanvragen en bezwaar te maken moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen is minder dan €1310,05 (alleenstaand) of €1871,50 (samenwonend) per maand.
  • Je bent 21 jaar of ouder.

Ben je jonger dan 21 jaar?

Wettelijk val je nog onder de verantwoordelijkheid van je ouders. Jongeren onder de 21 jaar kunnen dus wel wettelijk van de energietoeslag uitgesloten worden. Je kunt natuurlijk nog steeds proberen om de energietoeslag aan te vragen. Het kan dat je gemeente in jouw situatie een uitzondering maakt. De LSVb vindt dat studenten onder de 21 ook energietoeslag moeten krijgen, omdat zij ook in financiële problemen kunnen komen door de stijgende energieprijzen. Daar blijven we dus in de politiek en in de media voor strijden.

Wanneer heb je wel recht op energietoeslag?

Op Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd 35 miljoen euro uit te trekken om uitwonende studenten te helpen die zelf een contract hebben met hun energieleverancier en aan de andere bovenstaande voorwaarden voldoen. Hiervoor kan je Bijzondere Individuele Bijstand aanvragen bij je gemeente. De LSVb vindt dit nog steeds veel te weinig, vooral omdat de maximale studielening (ook als je niet maximaal leent) meegeteld wordt in je inkomen. Meer informatie kan je vinden op de website van de Rijksoverheid.