Landelijke Studentenvakbond

Studentenlijn

Hulp nodig met juridische vragen over bijvoorbeeld opleiding, onderwijsinstelling, studiefinanciering of huur?

De Studentenlijn helpt graag! Vijf dagen per week wordt de Studentenlijn bemand door jonge juristen en vrijwilligers van de Landelijke Studentenvakbond en plaatselijke studentenvakbonden uit Utrecht, Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Zwolle. We hebben al duizenden studenten geholpen met procedures, bezwaren en brieven over bijvoorbeeld hun opleiding, onderwijsinstelling, studiefinanciering of huur. 

(Let op: We helpen graag, maar hebben niet de mogelijkheid om studenten te vertegenwoordigen in juridische procedures. Heb je nu direct hulp nodig, of is het een noodgeval; neem contact op nemen met de hulpdiensten en/of je eigen onderwijsinstelling. Studeer je aan het mbo? Ga dan naar de website van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs.)

Hieronder hebben alvast de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat je vraag hier niet bij? Zoek dan onderaan deze pagina jouw onderwijsinstelling en neem contact op met de studentenlijn via het online formulier.

Let op: De Studentenlijn is niet meer telefonisch bereikbaar.

Uiteraard behandelen we alle juridische vragen als ze binnenkomen via de mail. Je kunt ons bereiken op lsvb@lsvb.nl. Houdt rekening met een reactietermijn van ongeveer een week.

Nogmaals let op: vermeld in je mail ALTIJD het exacte probleem, je onderwijsinstelling en eventueel correspondentie tussen jou en de onderwijsinstelling over het probleem, ook helpt het ons als je naast een probleemschets ook aangeeft wat je precies wil.

Je ontvangt ons antwoord op je e-mail. Let op: onze mailtjes kunnen in de spambox belanden. Houd daarom je spambox in de gaten wanneer je op een antwoord wacht!

Veelgestelde vragen

Kan ik een tweede studie volgen tegen wettelijk collegegeld?

Normaal gesproken moet je het instellingstarief betalen als je een tweede bachelor/master wilt volgen. Dit tarief ligt vaak rond de 10.000 euro per jaar en is dus een stuk minder voordelig dan het wettelijke collegegeld, wat ongeveer 2000 euro per jaar is. Er zijn twee manieren waarop je een tweede bachelor/master kan volgen tegen het wettelijk collegegeld:

1. Onderwijs/Gezondheid (artikel 2.3 Uitvoeringsbesluit WHW 2008)

   Als je voor de eerste keer een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheid gaat volgen, mag je voor die opleiding altijd het wettelijk collegegeld betalen. Dit geldt dus ook als het al je tweede, derde of tiende studie is.

2. Overlap (artikel 2.3a Uitvoeringsbesluit WHW 2008)

   Als je je voor het behalen van de graad voor je eerste opleiding inschrijft voor een tweede opleiding, mag je voor die hele tweede opleiding wettelijk collegegeld betalen. Je moet dus zorgen dat je gedurende een periode (het maakt niet uit hoe kort die periode is) voor beide studies staat ingeschreven, zodat je je studie ononderbroken voortzet.

Zie voor meer informatie onze artikelen Tweede studie en Collegegeld.

Moet ik extra betalen voor excursies of uitjes van mijn studie?

In principe niet. Voor excursies of uitjes kunnen instellingen wel een bijdrage van de studenten vragen, maar dan moeten ze zorgen dat er ook een kosteloos alternatief is, bijvoorbeeld in de vorm van een papieren opdracht. Zo hebben de studenten de keuze om niet mee te gaan. Een uitzondering op deze regel is als de excursie/het uitje onmisbaar is voor het volgen van de studie, zoals een reis naar Egypte bij een studie Egyptologie. Zie voor meer informatie ons artikel Extra studiekosten.

Mag een opleiding eisen dat ik zelf de TOEFL/IELTS/GMAT betaal?

Als een vereiste van een opleiding is dat jij een bepaalde score op een gestandaardiseerde toets hebt, zoals de TOEFL, IELTS of de GMAT, dan mag de opleiding de kosten voor die toets niet bij de student neerleggen. Ze moeten deze toets of vergoeden, of een gratis alternatief bieden. Zie voor meer informatie ons artikel Extra studiekosten.

Wil jij de kosten die je moet betalen voor het maken van gestandaardiseerde toetsen als toelatingsvereiste aanvechten? Hieronder vind je een document dat je naar je instelling kunt sturen.

Begeleidende brief instellingen  Begeleidende brief instellingen pdf

Mag mijn onderwijsinstelling mijn tentamenresultaten ongeldig verklaren?

In beginsel zijn tentamenresultaten (waar je studiepunten aan gekoppeld zijn) onbeperkt geldig. Een opleiding mag alleen tentamenresultaten laten vervallen wanneer de getentamineerde kennis, inzichten of vaardigheden aantoonbaar verouderd zijn. Je kunt de Examencommissie altijd verzoeken om de geldigheidsduur van je studieresultaten te verlengen (als deze binnenkort komen te vervallen)

Neem contact op met de Studentenlijn

Neem contact op met de Studentenlijn door een mailtje te sturen naar lsvb@lsvb.nl.

Vermeld daarin in ieder geval het volgende:

  • Jouw onderwijsinstelling
  • De casus in ca. 200 woorden

Regio's