Je kunt altijd een tweede studie volgen, maar het is belangrijk om hierbij op de hoogte van het collegegeld te letten. Er zijn namelijk een tweetal uitzonderingen waarbij je geen instellingscollegegeld hoeft te betalen voor een tweede bacheloropleiding. In beide gevallen betaal je het wettelijk collegegeld. Dit kan jou heel wat geld besparen.
Het onderstaande geldt zowel voor de bachelor- als masteropleiding, maar voor de leesbaarheid wordt uitgegaan van de bacheloropleiding.
Nog geen bacheloropleiding gehaald
Als je nog geen bachelorgraad behaald hebt, kun je met een tweede bacheloropleiding beginnen tegen het wettelijk collegegeld tarief. Sta je twee keer ingeschreven voor een bacheloropleiding, dan hoef je maar voor één bacheloropleiding het wettelijk collegegeld te betalen. Bij de andere opleiding moet je dan een Bewijs Betaald Collegegeld overhandigen.
Behaal je gedurende de tweede bacheloropleiding de bachelorgraad voor de eerste opleiding, dan kun je de tweede bacheloropleiding alsnog afronden tegen het wettelijk collegegeld.
Zit je al aan het eind van jouw eerste bacheloropleiding en sta je op het punt om daarvoor af te studeren en dus een bachelorgraad te behalen? Dan heb je twee mogelijkheden:
- je stelt het afstuderen uit door een vak open te laten staan of je bachelorscriptie nog niet in te leveren, zodat je nog een extra studiejaar over deze bacheloropleiding moet doen;
- je verzoekt de examencommissie om de afstudeerdatum uit te stellen, zodat je bij aanvang van het eerstvolgende studiejaar nog geen bachelorgraad behaald hebt (honorering van dit verzoek is een gunst, geen recht).
Opleiding op gebied van onderwijs of gezondheidszorg
Als je na het behalen van een bachelorgraad voor het eerst een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg volgt, dan betaal je daarvoor het wettelijk collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Wil je een tweede studie gaan doen, dan adviseren wij studenten om hierover altijd contact op te nemen met de studieadviseur. Benieuwd of de opleiding die jij wil volgen onder deze regeling valt? Bekijk hier jouw opleiding in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Staat er dat het ‘onderdeel’ (onder ‘details’) van de betreffende opleiding “Onderwijs” of “Gezondheidszorg” is, dan voldoet de opleiding aan het vereiste.
Tip! Sommige onderwijsinstellingen hebben extra coulanceregelingen, zodat je tegen gunstig instellingscollegegeld toch een tweede studie kunt volgen. Vraag dit na bij de studentenbalie of studieadviseur van de betreffende opleiding.
Studentenlijn
Neem contact op met de Studentenlijn!
Deel dit bericht