Landelijke Studentenvakbond

Sancties huisjesmelkers

Verhaal van Max over zijn huisbaas

Bij de LSVb krijgen we wel vaker verhalen binnen over huisbazen die zich niet aan de wet houden. Het verhaal van Max is toch even iets anders. Kijk hieronder waar Max zijn verhaal vertelt: 

https://youtu.be/2Ti-RWEZAfk


Nadat hij ontdekte dat zijn huisbaas niet goed zat is hij naar de LSVb gestapt om samen een plan uit te werken. Maar wij zijn ook benieuwd naar jouw verhaal! Verhalen zoals die van Max zijn helaas geen unicum, huisjesmelkers vormen een structureel probleem waar een harde aanpak voor is vereist.

Heb jij ook te maken met een slechte huisbaas? Laat het ons weten. Je kunt jouw verhaal anoniem kwijt op huisjesmelkers@lsvb.nl.

Dreigt jouw huisbaas met bijvoorbeeld het afsluiten van gas, internet of de elektriciteit, vraagt hij/zij te veel huur of weigert jouw huisbaas reparaties te verrichten? Wij horen het graag. Met jouw verhaal kunnen wij ook de politiek wakker schudden en ervoor zorgen dat huisbazen die zich niet aan de wet houden hard aangepakt kunnen worden. Iedereen moet zich toch veilig voelen om zijn of haar huur te kunnen verlagen?

Dit heeft lang genoeg geduurd, kamers worden onbetaalbaar en dit is het moment om één geluid te laten horen zodat er eindelijk wordt ingegrepen!” aldus Max Dijkstra.

Ons plan

Max en de LSVb hebben in samenwerking met gemeenten een plan opgesteld. Hiermee willen we meer druk op huisbazen leggen om zich aan de wet te houden, hogere straffen zetten op het overtreden van de wet en de drempel voor studenten om huisjesmelkerpraktijken aan te kaarten te verlagen. Het plan bestaat uit drie hoofdpunten:

  • Nieuwe bevoegdheden voor gemeentes om hardere sancties en hogere boetes op te kunnen leggen.
  • Een “three strikes and you’re out” systeem voor het opleggen van sancties en boetes.
  • Meer bevoegdheden voor de huurcommissie, waardoor zij beter met gemeenten kunnen samenwerken.

Meer informatie vind je in de samenvatting.

Wil je alles weten? Lees dan het volledige plan.

Wil jij weten of jouw huisbaas zich aan de wet houdt? Check jouw kamer dan hier!

Deel ook jouw verhaal