Landelijke Studentenvakbond

Huurrechten

Huurrecht: hoe dan?

Huurtoeslag, administratiekosten, onderhuur.. Als student kom je vaak voor het eerst in aanraking met huren en de rechten en plichten die daarbij horen, zonder hierover uitleg te krijgen. Het lezen van het wetboek is voor de meeste mensen geen makkelijke opgave. Daarom heeft de LSVb een begrijpelijke handleiding ontwikkeld voor studenten op het gebied van huurrecht.

Bij de Landelijke Studentenvakbond komen er veel vragen binnen van studenten over hun huurcontract en de regels bij het huren van een studentenkamer. Aangezien je als huurder van een studentenkamer vaak voor heel veel zaken afhankelijk bent van je huisbaas, is het belangrijk om te weten wat je van hem kunt vragen en wat voor je eigen rekening komt. Wil je bijvoorbeeld weten of je een reparatie zelf moet doen? Of wil de verhuurder graag dat je de woning verlaat en wil je weten of dat zomaar kan of niet? En twijfel je of je nu eigenlijk een hoofd- of medehuurder bent en wat dit uitmaakt voor je huursituatie? De antwoorden op deze vragen staan allemaal in het huurrechtboek, dat gebaseerd is op de wet. Niet alleen voor jou, maar ook voor de verhuurder is het belangrijk dat huurders goed weten wat wel en niet is toegestaan. Als huurder sta je vaak sterker dan je denkt, maar daar heb je niets aan als je je er niet bewust van bent. Laat je dus niet ontmoedigen door moeilijke wetteksten, pak het huurrechtboek erbij en zeg de onzekerheid maar vast vaarwel!

Wil je het huurrechtboek online lezen?

 Klik hier voor de PDF-versie‎

Heb je liever een hardcopy, zodat je het boekje altijd bij de hand hebt?

Klik dan hier om het boekje te bestellen.

Kom je er niet uit met je huisbaas? Neem contact op met de Studentenlijn; wij bieden juridisch advies aan HBO- en WO-studenten die vragen of klachten hebben over bijvoorbeeld hun opleiding, onderwijsinstelling, studiefinanciering of huur.