Landelijke Studentenvakbond

Studiekeuze

Het maken van een passende studiekeuze is voor veel aankomend studenten een lastig proces. Verkeerde keuzes leiden vaak tot studievertraging en uitval. Het is daarom en om een fijne studietijd te hebben erg belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid en voorgelicht te zijn bij het maken van een studiekeuze. Er zijn duizenden studies om uit te kiezen en net zoveel voorlichtingsfolders, websites, open dagen, etc.

Om door de bomen het bos te kunnen zien, kan je beginnen met het op een rijtje zetten van jouw voorkeuren en interesses. Een beroepskeuzetest kan hierbij helpen. Dit zou onderdeel van je Loopbaanoriëntatie begeleiding op het voortgezet onderwijs moeten zijn. Maar als je dit niet hebt gehad of als je opnieuw een test wilt doen, ga dan bij je decaan langs of kijk op www.studiekeuze123.nl. Naast allerlei handige tips bij het maken van je studiekeuze, vind je hier ook een compleet overzicht van alle studies die in Nederland worden aangeboden. Je vindt er praktische informatie over deze studies en beoordelingen door huidige studenten. Als je beter zicht hebt op welke opleidingen en instellingen jouw voorkeur hebben, vraag dan folders aan om meer informatie te krijgen. Bezoek de website van de opleiding en ga naar een open dag van de instelling.

Tip! Om nog beter zicht te krijgen wat een opleiding precies inhoudt, kun je deelnemen aan een meeloopdag of kun je een dag of week proefstuderen. Hierdoor krijg je pas echt een goed beeld van de opleiding.

Daarnaast nemen bijna alle hogescholen en universiteiten ‘Studie in Cijfers’ (ook wel studiebijsluiter genoemd) op in hun voorlichtingsmateriaal. Studie in Cijfers bevat objectieve en vergelijkbare cijfers over bijvoorbeeld studenttevredenheid, arbeidsmarktperspectief en het aantal eerstejaars studenten. Op deze manier krijg je eerlijke informatie en kan je goed opleidingen vergelijken.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze gemaakt hebt, heb je sinds 2014 recht op deelname aan een studiekeuzeactiviteit van de opleiding waarvoor je je ingeschreven hebt. Na deelname ontvang je van de opleiding een studiekeuzeadvies (zie ook Inschrijving & matching).

Vergeet je niet uiterlijk 1 mei aan te melden voor de opleiding van jouw keuze en voor selectieopleidingen uiterlijk 15 januari.