Landelijke Studentenvakbond

Inschrijving & Matching

Inschrijven voor je opleiding doe je via Studielink. Het is belangrijk dat je dit ook uiterlijk 1 mei doet, maar dit is niet verplicht. Voor 1 mei is een studie namelijk verplicht om jouw inschrijving te accepteren.

Na 1 mei is dit anders. Dan kan de opleiding je namelijk te verplichten om deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten, ook wel matching genoemd. Dit is bedoeld als test om te kijken of je wel bij de opleiding past, bijvoorbeeld gesprekken met een studieadviseur, proefcolleges of bijvoorbeeld taal- of rekentoetsen. Als je je na 1 mei hebt ingeschreven kan het zijn dat je opleiding jouw inschrijving afkeurt als blijkt dat je niet goed genoeg bij de opleiding past. Uitkomsten van de studiekeuzeactiviteit hebben geen gevolgen voor een inschrijving voor het jaar erop. Als je wilt kun je ook vrijwillig deelnemen aan een studiekeuzeactiviteit, dan zijn de uitkomsten niet bindend.

Elke onderwijsinstelling die gebruik maakt van het studiekeuzeadvies moet hiervoor een regeling maken. Hierin staat onder andere wat geldige redenen voor verhindering zijn, wanneer de studiekeuzeactiviteiten plaats vinden en wanneer je het studiekeuzeadvies krijgt.

Indien jij je wil inschrijven voor meerdere bachelor opleidingen, geldt de verplichting om je op uiterlijk 1 mei in te schrijven voor het eerste jaar, slechts voor één bachelor opleiding. Ook is het mogelijk om na 1 mei nog te switchen van opleiding. LET OP: Bovengenoemde regelingen gelden niet voor de Open Universiteit.

De Studentenlijn

De 1-mei-regeling is best ingewikkeld en bestaat nog niet zolang. De Studentenlijn heeft veel ervaring met het helpen van (aankomende) studenten en wij willen jou graag helpen! Als je vragen hebt over de 1-mei-regeling kan je die hier stellen: Naar de LSVb Studentenlijn