Landelijke Studentenvakbond

Studentenreisproduct & jouw ov-kaart

In het verleden kreeg iedere student een OV-studentenkaart. Dat was dan ook echt een kaart die je bij je moest hebben. In januari 2010 werd deze kaart vervangen door een ‘studentenreisproduct’ dat op de digitale OV-chipkaart geladen kan worden. Hierbij moet je kiezen of je een weekabonnement of een weekendabonnement wil. Met een weekabonnement reis je tussen maandagochtend 04:00u en zaterdagochtend 04:00u gratis en daarbuiten met korting. Met een weekendabonnement reis je tussen vrijdagochtend 12:00u en maandagochtend 04:00u gratis en daarbuiten met korting.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Een student heeft recht op een studentenreisproduct voor de gehele duur van zijn studie plus een jaar. Met een studentenreisproduct kan een student gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Een student krijgt automatisch een weekabonnement, een weekabonnement is inwisselbaar voor een weekendabonnement. Het studentenreisproduct is een prestatiebeurs. De prestatiebeurs is een voorlopige lening, deze lening wordt alleen in een gift omgezet indien de student binnen 10 jaar een diploma haalt. Een student kan er ook voor kiezen geen gebruik te maken van het studentenreisproduct. Het is mogelijk om nog één jaar lang gebruik te maken van een gratis DalVoordeel abonnement als ex-student. Klik hier voor meer informatie.

Reisproduct aanvragen

Als je in aanmerking komt voor studiefinanciering, dan kom je in aanmerking voor een OV-studentenkaart. Een student heeft recht op een studentenreisproduct voor de gehele duur van zijn studie plus een jaar. Het gaat hier om de nominale studieduur + 1 jaar. Bij een bachelor plus een éénjarige master is dat in totaal dus 5 jaar.

Om een studentenreisproduct te krijgen moet je ingeschreven zijn als student en bij DUO studiefinanciering hebben aangevraagd. Eerst vraag je voor 7,50 een persoonlijke OV-chipkaart aan via www.ov-chipkaart.nl. Via www.studentenreisproduct.nl kun je vervolgens je OV-chipkaart koppelen aan het studentenreisproduct. Daarna moet je het studentenreisproduct nog ophalen bij een OV-chipkaart-oplaadpuntWil je meer weten over de exacte regelgeving ga dan naar de website van DUO en/of studentenreisproduct.

Hoe lang heb ik recht op het studenten-OV?

De regel voor hoe lang jij je studenten-OV maximaal mag hebben is de nominale studieduur plus één jaar uitloop. Nadat je bent afgestudeerd moet je je studenten-OV weer stopzetten, ook wanneer je sneller bent afgestudeerd.

voorbeeld

Als jij een 4 jarige bachelor doet, dan heb jij in principe 5 jaar recht op het studenten-OV en als je daarna nog een 1 jarige master gaat doen komt daar dus weer een jaartje bij. Ben je binnen 4 jaar al afgestudeerd, dan is je studenten-OV ook niet meer geldig.

Heb je reisrecht en ga je een tijdje in het buitenland studeren?

Wanneer je in het buitenland studeert en geen gebruik maakt van je OV-studentenkaart heb je recht op een OV-vergoeding. Voor 2019 is dit  € 95,51 per maand. Wanneer je een volledige opleiding in het buitenland volgt dan wordt dit automatisch geregeld op het moment dat je je meeneembare studiefinanciering aanvraagt. Ga je voor een kortere periode naar het buitenland? Dan kun je een ov-vergoeding aanvragen bij DUO.

Hoe zet ik mijn studenten-OV stop?|
Het stopzetten van je studentenreisproduct kan heel eenvoudig met je OV-chipkaart bij een ophaalautomaat. Voor de precieze procedure rondom het stopzetten ga je naar www.studentenreisproduct.nl. Voor de dichtstbijzijnde ophaalautomaat ga je naar www.ov-chipkaart.nl. Voor de precieze regelingen rondom het studentenreisproduct en om te kijken of je er recht op hebt, kun je terecht op de website van DUO.
Let op! je moet je studenten-OV stopzetten vóór de tiende van de maand waarin jij geen recht meer op je studenten-OV hebt.

Boete niet stopzetten reisproduct.
Wanneer je je studenten-OV niet op tijd stopzet zul je een boete krijgen. De boete voor de eerste maand is per halve maand €81,40. Als je nog langer gebruik maakt van je studenten-OV, dan kost de boete €162, 82 per halve maand. Meer informatie over de boete vindt je bij DUO.

Cadeautje van NS!

Ben je klaar met je studie of duurt je studie langer dan gepland? Dan kun je niet meer gratis met je studentenreisproduct reizen. Daarom krijg je van NS een cadeautje, zodat je voordelig kan blijven reizen met de trein! Je ontvangt een gratis Dal Voordeel abonnement. Hiermee reis je een jaar lang met 40% korting buiten de spits.

Door de coronamaatregelen heb je een tijdje niet met de trein kunnen reizen. Daarom heb je nu tijdelijk geen 3 maar 6 maanden de tijd om na beëindiging van je Studentenreisproduct dit abonnement te bestellen

Bestel nu je gratis Dal Voordeel abonnement!
Check ns.nl/afgestudeerd

Vragen over het studentenreisproduct?
Heb je vragen betreft je studentenreisproduct, dan kun je kijken op www.studentenreisproduct.nl. Op de site vind je informatie over het aanvragen en stopzetten van je OV-kaart. Ook kan je telefonisch jouw vraag stellen via 0900-0980. Indien jouw vraag niet volledig is beantwoord kun je altijd terecht bij de Studentenlijn.