Landelijke Studentenvakbond

LSVb presenteert plan tegen huisjesmelkers

Persberichten - zaterdag 09 december 2017

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt vandaag met een plan om meer sancties tegen huisjesmelkers te creëren. In dit plan wordt het voor gemeenten mogelijk om in actie te komen tegen huisbazen die zich niet aan de regels houden. Dit is opgezet samen met de student Max Dijkstra voor wie de maat vol was na een hevig conflict met zijn huisbaas. Volgens de studentenvakbond vormt intimidatie door huisbazen een structureel probleem. Voorzitter Tariq Sewbaransingh: ‘Al jaren roepen wij dat er echte sancties tegen huisjesmelkers moeten bestaan. Zij krijgen nu volledig vrij spel, wat hoge huurprijzen en intimidatie van huurders tot het gevolg heeft. Het verhaal van Max vormt de druppel, het is tijd voor actie.’.

Conflict met huisbaas
Max, student uit Leiden, stapte zelf naar de Huurcommissie. Dit deed hij omdat de hoogte van zijn huurprijs en servicekosten niet in lijn waren met de wet. Zijn huisbaas was het hier niet mee eens. Zijn post werd onderschept en er werd gedreigd om hem uit het huis te zetten. Dit leidde tot een hevig conflict en dezelfde avond werd Max wakker door harde knallen. Hierbij ontdekte hij dat hij was beschoten in zijn been. Het is nog niet zeker wie de schutter is geweest maar zijn toenmalige huisbaas is verdachte in de zaak die voor de rechter ligt. Wel wist Max meteen dat hij actie moest ondernemen en ontwikkelde met de LSVb een plan. Dijkstra: ‘Ik wist dat huisjesmelkers een probleem waren maar ik wist niet dat het zo uit de hand kan lopen. Daarom heb ik een plan ontwikkeld tegen huisjesmelkers voor alle studenten’.

Structureel probleem
De Landelijke Studentenvakbond laat weten dat het verhaal van Max geen incident is, maar dat zij regelmatig klachten van studenten binnen krijgen over intimidatie door huurbazen. De wet geeft duidelijke richtlijnen over wat de maximale huurprijs is. Een huurder kan in de huidige situatie alleen via de Huurcommissie aan de huisbaas vragen aan de wet te houden. De Huurcommissie of de gemeente kan de huisbaas voor het overtreden van de wettelijke maximale huurprijs geen boete geven. Sewbaransingh: ‘Voor één huurder heb je al snel 100 anderen. Huisjesmelkers intimideren huurders zodat ze niet naar de Huurcommissie stappen of verhuizen en hun praktijken door kunnen zetten. Het is tijd dat er iemand gaat ingrijpen. Wij denken dat gemeenten in een goede positie zitten om dat te doen.’

Plan waarin sancties mogelijk worden gemaakt
De LSVb wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om in te grijpen. Gemeenten zouden steekproefgewijs of met een tip van de Huurcommissie kunnen controleren of een bekende, malafide huisbaas nog steeds te veel huur vraagt. Als een huisbaas een te hoge huur vraagt zou een gemeente een dwangsom of boete op kunnen leggen.

Lees hier meer!