Landelijke Studentenvakbond

Studentenbond roept formerende partijen op om het leenstelsel volledig terug te draaien

Nieuwsbericht - dinsdag 12 september 2017
12 september 2017 – Op de formatietafel liggen plannen om het leenstelsel voor studenten gedeeltelijk af te schaffen. Dat schrijft de Telegraaf deze ochtend. In de variant die nu op tafel ligt draaien de partijen het leenstelsel alleen voor bacherlorstudenten terug. Voor masterstudenten blijft het leenstelsel bestaan. Tegelijkertijd zouden de partijen de OV-studentenkaart willen versoberen en de terugbetaalvoorwaarden verzwaren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is voorzichtig positief. “We zijn blij dat de formerende partijen praten over het terugdraaien van het leenstelsel. We roepen de formerende partijen op om geen halfbakken compromis te sluiten maar het helemaal af te schaffen” stelt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.
Leenstelsel draagt bij aan tweedeling in het onderwijs
Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs van dit voorjaar bleek dat het leenstelsel de tweedeling in het onderwijs versterkt. Vooral mbo’ers die naar het hbo willen overstappen en studenten van wie de ouders niet hebben gestudeerd, wijzigen vaak vanwege financiële redenen hun plannen. De verwachting is dat de gemiddelde studieschuld € 21.000 gaat bedragen.
 
Plannen fracties
Van de formerende partijen wil ChristenUnie het leenstelsel geheel terugdraaien. Het CDA wil het leenstelsel alleen in de bachelorfase terugdraaien. De partijen willen echter wel de OV-studentenkaart versoberen, de aanvullende beurs verlagen en de terugbetaalvoorwaarden verzwaren. Het CDA bezuinigt daarbij 200 miljoen op het onderwijs. Sewbaransingh: “De voorstellen klinken sympathiek maar kunnen bij een compromis lelijk uitpakken. Studenten hebben de OV-studentenkaart nodig om van huis naar studie en stage te kunnen reizen“.