Landelijke Studentenvakbond

Betaal jij te veel huur?

Nieuwsbericht - woensdag 16 maart 2016

Klopt de hoogte van jouw servicekosten wel? Doet de huisbaas genoeg aan onderhoud in jouw studentenhuis? Met dit soort vragen kun je gratis terecht bij het huurteam. Dit is een team dat opgezet is door (of met steun van) de gemeente en in de meeste studentensteden aanwezig is.

Woningen en kamers in Nederland vallen onder het woningwaarderingsstelsel. Dit stelsel bepaalt, aan de hand van de grootte van de woning of kamer, hoeveel huur je maximaal mag betalen. Bovendien zijn er regels voor onderhoud aan woningen, de maximale hoogte van de servicekosten, hoeveel ‘sleutelgeld’ en borg je mag betalen, huurverhoging, beëindiging van het huurcontract en allerlei andere zaken. Als de huisbaas zich niet aan deze regels houdt dan handelt hij of zij onwettig en is soms zelfs strafbaar.

LSVb CheckJeKamer
Veel huisbazen houden zich niet aan de regels. Zo betalen in sommige steden studenten die een particuliere kamer huren (dus niet van een corporatie zoals de SSH of DUWO) gemiddeld ruim honderd euro per maand te veel. Vaak weten studenten zelf niet eens dat ze meer betalen dan wettelijk mag. Maar hoe kom je hier achter? In eerste instantie kun je zelf een check doen op CheckJeKamer. Betaal je inderdaad te veel huur? Of twijfel je of je huisbaas zich wel aan andere regels houdt? Dan kun je het huurteam inschakelen. Je kunt hen mailen of bellen, waarna ze je geheel vrijblijvend kunnen vertellen of je huisbaas zich inderdaad niet aan de regels houdt. Hier vind je een overzicht van alle huurteams.

Houdt je huisbaas zich inderdaad niet aan de regels? Dan kun je dit aan hem of haar voorleggen. Wellicht was je huisbaas zelf niet op de hoogte van de regels en gaat hij mee in jouw eisen. Zo niet, kan het huurteam een procedure huurverlaging aanspannen bij de huurcommissie. Na de uitspraak van de huurcommissie wordt je huur verlaagd tot het wettelijk toegestane bedrag. Bovendien krijg je de teveel betaalde huur terug vanaf het moment dat je het dossier bij het huurteam hebt ingediend. Woonde je op het moment dat je het dossier hebt ingediend minder dan een half jaar in je huidige woning of kamer? Dan krijg je alle teveel betaalde huur terug.

LSVb Studentenlijn
Veel studenten beginnen geen procedure omdat ze bang zijn dat ze uit hun kamer worden gezet. Dit is echter niet mogelijk. De huisbaas mag nooit zomaar jouw contract ontbinden en moet zich aan de regels van een redelijke huurprijs en goed onderhoud blijven houden. Krijg je toch te maken met zo’n situatie? Of heb je een andere vraag over jouw rechten als huurder? Neem dan contact op met de juridische studentenlijn van de LSVb. De studentenlijn is dagelijks bereikbaar via dit formulier of op 030 231 30 29.