Landelijke Studentenvakbond

Check Je Rechten Tour gaat van start

Persberichten - maandag 11 november 2013

De LSVb lanceert vandaag op de Radboud Universiteit in Nijmegen de Check Je Rechten Tour. Met deze tour vraagt de vakbond aandacht voor de rechten en plichten van studenten, hogescholen en universiteiten. Uit de vragen die de vakbond dagelijks binnen krijgt blijkt dat onderwijsinstellingen zich lang niet altijd aan de wet houden. Een tour die studenten en bestuurders informeert is dus hard nodig. Naast Nijmegen gaat de tour langs Universiteit Utrecht (dinsdag), de Vrije Universiteit van Amsterdam (woensdag), de Hogeschool van Amsterdam (donderdag) en de Technische Universiteit Delft (vrijdag).

In 2013 kreeg de LSVb alleen per mail al bijna 600 vragen van studenten binnen over onderwijsrecht. Studenten kunnen bij de Studentenlijn van de LSVb terecht voor gratis juridisch advies. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: “Het is belangrijk dat studenten weten waar ze recht op hebben en aan welke punten ze verplicht zijn. Toch weten ze vaak niet goed hoe de vork in de steel zit.” Zo werd de LSVb onlangs gebeld door een student die niet wist dat hij zijn bachelor onderwijskunde, die hij als tweede opleiding deed, niet tegen het wettelijk collegegeld kon volgen. Dat onderwijskunde niet geldt als opleiding in het onderwijs en daarom hoger collegegeld vraagt was vanuit de instelling nooit gecommuniceerd. Na twee maanden werd hij geconfronteerd met een hoge afschrijving instellingscollegegeld en stopte met zijn studie. Goede voorlichting had deze situatie kunnen voorkomen.

Naast studenten brengt de tour ook bestuurders op de hoogte van de wetten van het onderwijs. Universiteiten en hogescholen omzeilen vaak onopgemerkt de regels. Bij de LSVb komen bijvoorbeeld veel klachten binnen over creatieve vormen van een bindend studieadvies. Janssen: “We zien studiecontracten waarbij een student verplicht wordt zichzelf uit te schrijven als hij niet genoeg studiepunten haalt. Zoiets mag simpelweg niet van de wet.” Tijdens de Check Je Rechten Tour krijgt elke hogeschool en universiteit een exemplaar van de ‘WHWatisdat?!?’ overhandigd. In dit boekje van de LSVb wordt de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) uitgelegd en toegelicht. “Hopelijk worden hiermee misstanden in de toekomst voorkomen,” aldus Janssen.

De Studentenlijn van de LSVb is bereikbaar via dit formulier en op 030-2313029