Landelijke Studentenvakbond

Compensatie

Sinds 2015 maken studenten grote schulden om te kunnen studeren. De Landelijke Studentenvakbond voert al jaren samen met FNV Young&United campagne tegen dit schuldenstelsel, onder de naam NietMijnSchuld. Eén van de eisen: er moet compensatie komen voor de pechgeneratie.

In december 2021 kondigt de coalitie voor het nieuwe kabinet Rutte IV aan 1 miljard euro uit te trekken voor de compensatie van studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd. Omgerekend betekent dat ongeveer 1.000 euro per student. Dat komt bovenop de 2.000 euro voor studievouchers waar je 5 jaar na je studie recht op hebt. In totaal 3.000 euro dus, maar nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.

Dat moet anders. Allereerst is het belangrijk dat alle studenten worden gecompenseerd. Dus ook de studenten die thuis zijn blijven wonen of hebben gewerkt om een grote studieschuld te voorkomen. Ook de studenten die afstuderen voordat het leenstelsel is afgeschaft. En de studenten die nu niet meer studeren, maar wel een enorme schuld hebben.

De hoogte van de huidige compensatie is veel te laag. Iedereen moet het geld waar zij recht op hadden gehad in het oude basisbeursstelsel, maar nu hebben misgelopen, terugkrijgen. In 2015 was de basisbeurs €286,15. Doe dat keer twaalf maanden voor 4 jaar studie, dan kom je uit op ruim €13.000. In ieder geval €10.000 extra compensatie per student dus!

Vind jij het ook tijd voor eerlijke compensatie? En het huidige voorstel veel te weinig? Kom dan naar het landelijke Compensatieprotest op 5 februari 2022 op de Dam!