Welkom bij de Landelijke Studentenvakbond! Na jaren zoeken heb je nu de weg weten te vinden naar de LSVb, de plek waar je je onderwijs-idealen eindelijk helemaal tot uitvoer kunt brengen en ook nog eens de tofste organisatie van studerend Nederland. Of je hier nu bent gekomen na een lange en moeizame sollicitatieprocedure, als vrijwilliger zelf je weg naar ons hebt gevonden of als lid onderdeel uitmaakt van onze federatie: we zijn blij dat je er bent!
De LSVb wil de wereld verbeteren
Hoger onderwijs is een recht
Studeren is meer dan alleen onderwijs volgen
De LSVb is er voor en door studenten
De LSVb zet zich in voor echte verandering
Historie
De geschiedenis van onze organisatie is nauw verbonden met die van ons land. Uiteraard kunnen we daar een boek vol schrijven, maar wij beperken ons hier tot een schets van de context waarbinnen wij zijn ontstaan en zijn gevormd.
Op schouders van reuzen
Revolutionaire en emancipatoire (studenten)bewegingen waren in de jaren zestig en zeventig een belangrijke initiatiefnemer in het kader van maatschappelijke verandering. Onze voorgangers de Studenten Vakbeweging (1963-1970) is daar een goed voorbeeld van. De SVB werd opgericht om de praktische belangen van studenten te behartigen: tegen kamernood, prestatiedrang, de numerus fixus én het gebrek aan zeggenschap van studenten over hun eigen studie. Eind jaren zestig resulteerde dit in verschillende bezettingen en manifestaties, onder andere democratisering af te dwingen. In deze context werd bijvoorbeeld de Katholieke Hogeschool Tilburg door bezetters omgedoopt tot de Karl Marx Universiteit, en is het Maagdenhuis in Amsterdam een tijdelijk onderkomen geweest voor protesterende studenten. Het protest wierp zijn vruchten af en plaveide de weg voor de Wet op de Universitaire Bestuurshervorming (WUB) uit 1970. Sindsdien hadden studenten en medewerkers gezamenlijk de beslissende stem in het universiteitsbestuur. Het moge duidelijk zijn: de ‘traditionele’ verhoudingen tussen student en onderwijsinstelling waren verstoord.
De LSVb blies zijn laatste adem, ging over in het Landelijk Overleg Grondraden (1971-1983). De jaren zestig bevatten de oorsprong van een ideologie die de maatschappij wilde veranderen, maar de Nederlandse hervormingsbewegingen beleefden hun bloeiperiode in de jaren zeventig. De strijd tussen student en politieke was dus nog niet beslecht met de introductie van de WUB. Integendeel, een nieuw landelijk orgaan had vorm gekregen, de onderwijshervormingen werden nu daadwerkelijk doorgevoerd, en het LOG zal het fundament vormen voor de oprichting van de Landelijke Studentenvakbond
Een nieuw begin
1983
1990
2005
2011
2014
2018
2019
Geschiedenis van morgen
Onze bouwstenen & Cultuur
De LSVb is een vereniging die solidair is naar elkaar en samen een beweging op gang brengt om de wereld te verbeteren.
De LSVb is een sterke federatie
De LSVb is een organisatie waar mensen groeien in kennis en vaardigheden.
De LSVb is een organisatie die diversiteit van mensen waardeert en inclusief is voor iedereen die wil bijdragen aan de LSVb visie.
De LSVb heeft een gezonde werkomgeving.
De LSVb bestaat uit een diverse groep mensen die langdurig betrokken wil blijven bij het verbeteren van onderwijs en het studentenleven.
De LSVb besluit helder, transparant en efficiënt.
De LSVb handelt effectief en weloverwogen om zijn visie te bewerkstelligen.
De LSVb is bekend bij alle studenten en weet wat speelt onder studenten in Nederland.
De imperfectie waar we mee moeten leven.
De snelle wisselingen in mensen komt het studentenbelang niet altijd ten goede: bij iedere overdracht gaat een deel van de informatie verloren. Initiatieven die het ene jaar enthousiast worden opgestart, kunnen een jaar later stilvallen door gebrek aan kartrekkers en behalen zo nooit hun potentie. Het omgekeerde kan ook gebeuren: een eenmalig probeersel kan in een jaar verworden tot een traditie. Om zo goed mogelijk voor deze tekortkoming te compenseren, hebben we daar bij de LSVb een aantal oplossingen voor bedacht:
- Het nieuwe bestuur krijgt elk jaar een (zeer) uitgebreid inwerktraject, er is een inwerkcommissie die ervoor zorgt dat ook het nieuwe bestuur zicht blijft houden op de voorgeschiedenis en plannen voor de lange termijn.
- Er is een beleidsraad met LSVbers die wel meerdere jaren actief blijft voor de LSVb. Zij geven advies en zien erop toe dat de LSVb ook over een langere tijd consequent kan blijven handelen.
- Het secretariaat vervult hier ook een rol in. De mensen op het secretariaat werken samen fulltime, zijn met zijn tweeën of drieën en hebben veel ondersteunende structuren om informatie voor de lange termijn vast te leggen. Zo helpen zij de LSVb en specifiek het bestuur met de langere lijnen.
- We willen we het liefst nieuwe medewerkers aannemen die veel ervaring hebben en een vliegende start kunnen maken. De ervaring leert echter dat zij vaak ouder zijn en snel weer vertrekken. Daarom hebben we in ons medewerkersbeleid vastgelegd dat we juist ook selecteren op hoe lang mensen actief kunnen en willen blijven.
- Ook het presidium speelt een rol in het bewaken van de lange lijnen. Zij zien er middels een oplegger op toe dat alle stukken die in de Algemene Ledenvergadering behandeld worden in een bredere context geplaatst worden.
Werk in ontwikkeling
Bovenstaande punten zijn helaas nog niet allemaal werkelijkheid. Het bovenstaande is deels staande praktijk, en voor een deel bevat het een punt in de tijd waar wij naartoe aan het werken zijn. Ze zijn bedacht in het organisatie-evaluatie traject van 2016-2018 en worden in 2019-2021 ingevoerd. Volg voor meer informatie over wat er nog moet gebeuren bovenstaande links.
Structuur en besluitvorming
De Landelijke Studentenvakbond is een vereniging van lidbonden die periodiek samenkomen in de Algemene Leden Vergadering (ALV). De ALV bevat een onafhankelijk presidium, en heeft twee permanente commissie in de vorm van een Beleidsraad en een Kascommissie. De ALV stemt jaarlijks een bestuur in die verantwoordelijk is voor het dagelijkse beleid, waaronder in ieder geval onze diensten vallen. De organisatie bevat om en nabij, 5 bestuurders, 25 medewerkers, 50 bonds-besturen verdeeld over een tiental bonden, en tientallen vrijwilligers. Al deze mensen werken verspreid over landelijke, en regionale organisatieonderdelen.
Het bestuur
Diensten
Onderzoeksbureau
Juridische dienst
Trainingen op Maat
Studenten Overleg Medezeggenschap
Landelijk Overleg Fracties
De Algemen Leden Vergadering
Het presidium
De kascontrole commissie
De beleidsraad
Wie is de LSVb
De Landelijke Studentenvakbond is een federatie met momenteel 10 leden. Het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond bestaat elk jaar uit een nieuwe groep van vijf studenten. Zij gaan een enorme uitdaging aan. Na twee maanden inwerken worden ze geacht om zowel de studentenbelangen in Nederland op een zo goed mogelijke manier te behartigen, als de hele organisatie van de LSVb te runnen. Achter deze vijf gepassioneerde studenten gaat nog een hele groep enthousiaste mensen schuil. Bij de LSVb werken ongeveer 25 parttime medewerkers, 2 stagiair(e)s (fulltime) en een enorme hoeveelheid vrijwilligers (met gemak in de 100). De medewerkers zijn voor de LSVb de spil van de organisatie. Bewust spreken we hier over de organisatie van de LSVb (de organisatie) en niet de vakbond LSVb (zoals de LSVb zich extern profileert). De LSVb doet op het gebied van HRM en zijn interne functioneren namelijk niet onder voor een professionele organisatie. Naast de enorme hoeveelheid kennis die medewerkers hebben, dragen ze ook bij aan de continuïteit en balans van de LSVb.
Federatie
Lidbonden
Bestuur
De precieze taakverdeling tussen de bestuursleden wordt onderling bepaald in de portefeuilleverdeling. De precieze verdeling leer je vanzelf op de werkvloer. In deze paragraaf worden voornamelijk de grove contouren van de werkzaamheden van het LSVb bestuur geschetst.
Een bestuur bestaat in principe uit vijf personen:
- Voorzitter: de voorzitter is het gezicht naar buiten. Hij of zij doet de contacten met de pers en zal daarom het meest ad hoc opgeroepen worden om vanalles over het onderwijs te vinden.
- Vicevoorzitter: de vicevoorzitter heeft als enige vaststaande taak dat hij of zij de voorzitter vervangt bij diens afwezigheid en dus zo mogelijk de perscontacten moet kunnen overnemen. Vaak is de vicevoorzitter ook verantwoordelijk voor de lobby.
- Secretaris: de secretaris hoort het overzicht over de organisatie te hebben en te zorgt dat de taken en activiteiten tijdig worden uitgevoerd en afgerond. De secretaris is vaak verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.
- Penningmeester: de penningmeester zorgt voor het financiële beleid van de LSVb. Hij of zij bepaalt (natuurlijk in samenspraak met de rest van het bestuur) waar wel en niet geld aan uit wordt gegeven en hoeveel dat mag zijn. De penningmeester zorgt ook dat de LSVb niet failliet gaat en dat de lonen worden uitbetaald.
- Algemeen bestuurslid: het algemeen bestuurslid heeft weinig vaste taken en is dus een flexibele functie die afhankelijk van de portefeuilles wordt vormgegeven. Over het algemeen heeft het algemeen bestuurslid vaak veel inhoudelijke portefeuilles.
Het bestuur van de LSVb is verantwoordelijk voor medewerkers bij de LSVb. Het bestuur kan besluiten functies te creëren, of juist te laten vervallen na het vertrek van een medewerker. Wanneer na vertrek van een medewerker besloten wordt de functie te behouden, wordt de sollicitatieprocedure in werking gesteld. Dit gebeurt eveneens wanneer een nieuwe functie gecreëerd wordt. Na indiensttreding van een medewerker is het bestuur verantwoordelijk voor het functioneren van de medewerker. De portefeuillehouder personeelsbeleid zorgt voor de contracten en het aanvullen en bijhouden van de personeelsadministratie. Het gehele bestuur is verantwoordelijk voor het functioneren van medewerkers, maar de portefeuillehouder personeelsbeleid draagt de eindverantwoordelijkheid. Ook is de portefeuillehouder personeelsbeleid verantwoordelijk voor het uitvoeren van de personeelsbeleid-cyclus. Wanneer een medewerker aangeeft zijn werkzaamheden bij de LSVb niet voort te zetten of wanneer het bestuur besluit om een samenwerking te beëindigen, draagt de portefeuillehouder personeelsbeleid er zorg voor dat de afronding op goede wijze plaatsvindt.
Aansturend bestuurslid/portefeuillehouder personeelsbeleid/penningmeester
De penningmeester is verantwoordelijk voor de uitbetaling van salaris en de al daaraan liggende onderwerpen (loonheffing, urenregistratie, sleutels etc).
Vanuit het bestuur zijn voor nu voornamelijk een aantal rollen van belang. We spreken over de HRM verantwoordelijke, de penningmeester en de inhoudelijk verantwoordelijke. De HRM verantwoordelijke coördineert de aansturing van alle werknemers, verzorgt de HR administratie en houdt het overzicht over de werknemers. De HRM verantwoordelijke is de schakel tussen de werknemer en het bestuur en heeft daardoor verschillende rollen. Niet alleen is hij/zij gericht op hoe de werknemers functioneren maar ook op hoe de werkgevers (de bestuursleden) functioneren met betrekking tot de medewerkers. De HRM verantwoordelijke is daarmee verantwoordelijk voor het zo nodig begeleiden van de inhoudelijke verantwoordelijke in het aansturingsproces. Hierdoor wordt van de leden van het bestuur geacht dat de werknemer hier voor openstaat. De HRM verantwoordelijke moet in staat zijn om te kunnen switchen in zijn rol als HRM verantwoordelijke en zijn rol als bestuurder. De rol als HRM verantwoordelijke is erop gericht dat medewerkers bij dit bestuurslid terecht kunnen met alles wat er op hun hart ligt dat effect kan hebben op hun werk.
De penningmeester is verantwoordelijk voor de uitbetaling van salaris en de al daaraan liggende onderwerpen. Daarnaast beheert hij/zij de sleutels van het pand. Daarom is de penningmeester voor iedere werknemer ook belangrijk
Tot slot, de inhoudelijk verantwoordelijke is het bestuurslid dat de portefeuille heeft waar jij als nieuwe medewerker/vrijwilliger/stagiair(e) voor gaat werken. Dit wordt dan je aansturend bestuurslid en met hem of haar bespreek je alle inhoudelijke zaken en bepaald je de prioriteiten. Over het algemeen heb je met dit bestuurslid het meeste contact.
Medewerkers
S-Team: de secretariaatsmedewerkers
Iedere dag is er één secretariaatsmedewerker aanwezig op het kantoor van de LSVb. In totaal zijn er drie medewerkers op het secretariaat die onderling de dagen verdelen. De secretariaatsmedewerker is ‘de spin in het web’ op het kantoor. Dit komt neer op het doen van de meeste randzaken. Het secretariaat zorgt voor de praktische dingen; het opnemen van de telefoon, het doorsturen van mailtjes, plannen van afspraken, organiseren van evenementen en het bijhouden van het adressenbestand: als heldere geesten scheppen ze orde in de chaos en zorgen ze ervoor dat de iedereen zijn of haar werk goed kan doen. Als het kopieerapparaat weer eens kapot is, weet het ‘secret’ hem vaak weer aan de praat te krijgen. Als je op zoek bent naar iets of iets wilt weten, is het secretariaat je eerste aanspreekpunt. Over het algemeen zijn ze het meeste bezig met het ondersteunen van het bestuur, beren van het kantoor en helpen met organiseren van allerlei evenementen en andere klussen.
De rol van het secretariaat is voornamelijk ondersteunend, maar met een kritische blik en aandacht voor de lange termijn. Door informatie goed vast te leggen en altijd aanwezig te zijn, kan het secretariaat goed anticiperen op wat er komen gaat op tijd een seintje geven als er belangrijke dingen staan te gebeuren.
Team Onderwijs: de beleidsmedewerkers onderwijs
De LSVb heeft ook verschillende beleidsmedewerkers in dienst die het bestuur ondersteunen. Zij lezen en schrijven stukken, doen onderzoeken in samenwerking met het onderzoeksbureau en kunnen bonders assisteren bij vraagstukken. Zij ondersteunen het bestuur in alle beleidsmatige werkzaamheden. Er zijn twee beleidsmedewerkers studentenhuisvesting en drie beleidsmedewerkers onderwijs (één met een focus op kwaliteit, één met een focus bekostiging en één met een focus op toegankelijkheid).
Team Huisvesting: de beleidsmedewerkers huisvesting
De LSVb heeft ook verschillende beleidsmedewerkers in dienst die het bestuur ondersteunen. Zij lezen en schrijven stukken, doen onderzoeken in samenwerking met het onderzoeksbureau en kunnen bonders assisteren bij vraagstukken. Zij ondersteunen het bestuur in alle beleidsmatige werkzaamheden. Er zijn twee beleidsmedewerkers studentenhuisvesting en drie beleidsmedewerkers onderwijs (één met een focus op kwaliteit, één met een focus bekostiging en één met een focus op toegankelijkheid).
Het Onderzoeksteam: onderzoeksbureau medewerkers
Twee medewerkers werken bij het onderzoeksbureau dat onderzoek doet in samenspraak met het LSVb-bestuur of naar eigen inzicht. De stukken die het onderzoeksbureau produceert kan het bestuur, of de lidbonden, gebruiken in eigen lobby of voor andere doeleinden. Het onderzoeksbureau beheert ook het studentenpanel. Het Studentenpanel is een lijst met actuele mailadressen van studenten die gemaild kunnen voor allerlei onderzoeken.
Financieel medewerker
De LSVb heeft één financieel medewerker die de penningmeester ondersteunt in het bijhouden van de boekhouding.
Team JuDi: Juridische dienst medewerkers
De juridische dienst bestaat uit één of twee medewerkers en een fulltime stagiair(e) (student sociaal juridische dienstverlening, WO-rechten of HBO-rechten). De juridische dienst ondersteunt het bestuur in juridische dossiers en beheert de studentenlijn. De Studentenlijn is een telefoonlijn voor studenten met vragen, klachten en problemen over studentgerelateerde zaken zoals onderwijs, studiefinanciering en/of huisvesting. De Studentenlijn wordt niet alleen bemand door de juridische dienst van de LSVb, maar ook door de steunpunten van enkele lidbonden (de telefoonlijn staat dus vaak doorgeschakeld naar een ander kantoor). De juridische dienst van de LSVb houdt ook in de gaten of de lokale steunpunten van lidbonden nog genoeg kennis hebben. Het e-mailadres studentenlijn@lsvb.nl wordt beheerd door de stagiair(e) juridische dienst. Tot slot organiseert de juridische dienst ook eens in de twee jaar een Check-Je-Rechten-tour, waarbij de LSVb samen met de juridische dienst alle steden afgaat om studenten bewust te maken van hun rechten.
Team Communicatie: Communicatie medewerkers
De LSVb heeft ook vier medewerkers (en soms een fulltime stagiair(e)) die de communicatie vanuit de LSVb op zich nemen. Dit zijn twee communicatiemedewerkers (die beiden affiniteit hebben met vormgeving), één webmaster en de systeembeheerder. Zij ondersteunen het bestuur door veel social media berichten in de gaten te houden en erop te reageren. Ook in de voorbereiding van evenement is het communicatieteam onmisbaar.
ToM-Co’s: Coördinatoren Trainingsbureau ToM
De LSVb heeft een eigen trainingsbureau: ToM (Training op Maat). Dit bureau wordt gecoördineerd door twee medewerkers (de ToMco’s – oftewel ToMcoördinatoren). Zij behandelen trainingsaanvragen en koppelen de juiste trainer (alle trainers zijn vrijwilligers) aan het juiste evenement. Alle nieuwe trainers van de LSVb krijgen een ‘train-de-trainers’ weekend (TdT-weekend) waarin ze door drie ervaren trainers (de train-de-trainers) opgeleid worden zodat ze vervolgens zelf mensen kunnen trainen. De ToMco’s hebben ook vaak contact met de coaches. Zie hieronder voor meer uitleg over de trainers en coaches.
Federatiemedewerker (12 uur per week)
Organiser (12 uur per week)
Vertaler (0 uren contract)
Zorgverzekeringsmedewerker (.. uur per week)
Loket medewerker (... uur per week)
Medewerkersvertegenwoordiging
Stagiaires
Let op: bij een stage moet altijd het leerelement centraal staan!
Momenteel: niet.
Vrijwilligers
Je kan bij vrijwilligers denken aan werkgroepleden, activo’s, beleidsraadleden, ToM-trainers, coaches, presidiumleden etc. Deze vrijwilligers moeten voldoende vaardig zijn om hun taken op een goede manier uit te kunnen voeren. Een vrijwilliger kan meerdere en verschillende taken uitvoeren maar deze zijn altijd in dienst van de LSVb. Aan een vrijwilliger kunnen eisen worden gesteld. Deze eisen zijn afhankelijk van de behoefte waarvoor een vrijwilliger wordt ‘aangesteld’.
Vrijwilligers krijgen niet betaald in geld. De vrijwilliger komt in aanmerking voor reiskostenvergoeding op basis van 40% korting. Ze kunnen de reiskosten declareren via een declaratieformulier. Het is van belang om vrijwilligers de verdiende erkenning te geven, zoals bij als elke andere werknemer gebeurt. Een vrijwilliger valt in principe onder de inhoudelijke portefeuillehouder tenzij anders wordt afgesproken (de vrijwilligers OV valt bijvoorbeeld onder de portefeuillehouder OV). Als de uit te voeren werkzaamheden erg algemeen zijn valt de vrijwilliger vaka onder de portefeuillehouder personeelsbeleid.
(Bonds)coaches
Trainers
Vertrouwenspersoon
Kasco
Beleidsraad
SLOF
Ook het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) is een onafhankelijke stichting, in principe los van de LSVb. Het SOM is, net als het LOF, een landelijk overlegorgaan, maar in dit geval voor centrale medezeggenschapsraden in het HBO. Het SOM heeft niet alleen contacten met studenten uit de centrale medezeggenschapsraden, maar ook uit opleidingscommissies. Het SOM heeft twee bestuursleden die ca. 25uur per week op kantoor werken. Ook de SOM bestuurders horen echt bij het kantoor.
LET OP: SOM bestuurders doen soortgelijke werkzaamheden als de LOF coördinatoren. De naamgeving kan verwarrend zijn.
.
De lidbonden
De geschiedenis van onze organisatie is nauw verbonden met die van ons land. Uiteraard kunnen we daar een boek vol schrijven, maar wij beperken ons hier tot een schets van de context waarbinnen wij zijn ontstaan en zijn gevormd.
Op schouders van reuzen
Revolutionaire en emancipatoire (studenten)bewegingen waren in de jaren zestig en zeventig een belangrijke initiatiefnemer in het kader van maatschappelijke verandering. Onze voorgangers de Studenten Vakbeweging (1963-1970) is daar een goed voorbeeld van. De SVB werd opgericht om de praktische belangen van studenten te behartigen: tegen kamernood, prestatiedrang, de numerus fixus én het gebrek aan zeggenschap van studenten over hun eigen studie. Eind jaren zestig resulteerde dit in verschillende bezettingen en manifestaties, onder andere democratisering af te dwingen. In deze context werd bijvoorbeeld de Katholieke Hogeschool Tilburg door bezetters omgedoopt tot de Karl Marx Universiteit, en is het Maagdenhuis in Amsterdam een tijdelijk onderkomen geweest voor protesterende studenten. Het protest wierp zijn vruchten af en plaveide de weg voor de Wet op de Universitaire Bestuurshervorming (WUB) uit 1970. Sindsdien hadden studenten en medewerkers gezamenlijk de beslissende stem in het universiteitsbestuur. Het moge duidelijk zijn: de ‘traditionele’ verhoudingen tussen student en onderwijsinstelling waren verstoord.
De LSVb blies zijn laatste adem, ging over in het Landelijk Overleg Grondraden (1971-1983). De jaren zestig bevatten de oorsprong van een ideologie die de maatschappij wilde veranderen, maar de Nederlandse hervormingsbewegingen beleefden hun bloeiperiode in de jaren zeventig. De strijd tussen student en politieke was dus nog niet beslecht met de introductie van de WUB. Integendeel, een nieuw landelijk orgaan had vorm gekregen, de onderwijshervormingen werden nu daadwerkelijk doorgevoerd, en het LOG zal het fundament vormen voor de oprichting van de Landelijke Studentenvakbond
Een nieuw begin
1983
1990
2005
2011
2014
2018
2019
Geschiedenis van morgen
Algemeen en praktisch
Post
Postbus 1335
3500 BH Utrecht
Bezoek
Drieharingstraat 6
3511 BJ Utrecht
lsvb@lsvb.nl
+31 (030) 231 64 64