Bedenk wel dat het heropstart traject niet vast ligt en open is voor interpretatie. Een goed recent voorbeeld is THUS uit Den Haag, heropgestart van HSVb die zich ten eerste hebben gefocust op activisme en grassroots de vereniging herop te bouwen, in contrast met de Leidse LSBo, die eerst zich hebben gefocust op zich institutioneel herbouwen en een voet in de deur te krijgen bij de universiteit in plaats van meteen de straat op. Het is aan jou als heropstarter om een weg te vinden die past bij de visie die jij met je groep herstarters ontwikkelt.
De eerste stap in het heroprichten van een bond is het bij elkaar sprokkelen van een groep enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor de studenten in jouw stad. Vaak zullen dezen ook het nieuwe (of interim) bestuur worden, commissie-coördinatoren of de eerste leden. Ga met deze mensen praten over de visie, wat er nodig is in jullie stad en hoe jullie je daar hard voor kunnen maken, als jullie bereid zijn het als studentenbond te doen kan je door naar stap 2.
Zoek contact met de federatiemedewerker van de LSVb. Deze persoon houdt zich bezig met alles rondom te federatie en de uitbreiding hiervan. Tevens is deze persoon een wandelende encyclopedie over alles binnen de LSVb en het oprichten van een bond. De federatiemedewerker kan elke week uren maken om jullie te ondersteunen bij het heroprichten van je bond, je voorzien van relevante informatie, meekijken bij het schrijven van de essentiële documenten zoals statuten en je adviseren over de onderwijsinstellingen en hoe je een voet binnen de deur krijgt. Als je een bond heropstart helpt de federatiemedewerker je ook bij het uitleggen van je verplichtingen als lid van de LSVb.
Stap 3 is bezig gaan met het vinden van leden, belanghebbenden en je bond herbouwen door acties, borrels etc. Het is belangrijk continuïteit te vinden en een opzet te hebben die duurzaam is.
Als je een goede basis hebt is het verstandig te gaan nadenken over eventuele Statuten en HR veranderingen. Als je de naam van de vereniging, kenmerken of simpelweg de legale structuur wil veranderen (omdat het bijvoorbeeld niet meer WBTR-veilig is) doe je er goed aan dit te regelen, stel het op, vraag (potentiële) leden om input en zorg ervoor dat je statuten laat corrigeren en vaststellen door een notaris.
De laatste stap is het aangaan van contacten met de gemeente en onderwijsinstellingen. Dit kan in eerste opzicht een enorme uitdaging lijken, maar door duidelijke doelen te stellen en voorbereid contact aan te gaan is er veel mogelijk. Meer hierover lezen kan je doen in de federatiewiki!
Hieronder volgt een lijst met slapende bonden die heropgestart kunnen worden:
Students Alliance Wageningen – SAW
Deel dit bericht