Ervaring oprichting nieuwe bond
Een nieuwe bond/vereniging opzetten is ontzettend uitdagend en heel leerzaam. Omdat er veel tijd en energie in zit is het belangrijk om een duidelijk en concreet beeld te hebben van wat je wilt dat de vereniging wordt. Door een duidelijk doel te hebben weet je wat er gedaan moet worden en is het makkelijk om de nodige taken slim te verdelen.
In onze ervaring lopen er tijdens het opzetten van een vereniging twee processen parallel. Op de achtergrond ben je bezig met met de details uitwerken van hoe de vereniging er uit gaat zien en aan het uitzoeken wat voor documenten er nodig zijn om een vereniging op te zetten. Ondertussen ben je op de voorgrond bezig met bekendheid en zichtbaarheid creëren zodat je binnenkort leden kan werven. Het is belangrijk om beide tegelijk te doen omdat je de input van studenten weer kan gebruiken om op de achtergrond ideeën en concepten uit te werken en die ideeën weer kan gebruiken om studenten te enthousiasmeren.
De achtergrond
Bij een vereniging opzetten komt veel kijken en dus, aangezien het moeilijk is je voor te stellen hoe bepaalde besluiten zich ontwikkelen in de praktijk, is het goed om naar voorbeelden te kijken. Bij ons was een belangrijk discussiepunt bijvoorbeeld of we studenten individueel lid zouden laten worden of studenten verenigingen lid lieten worden. Om de voor- en nadelen duidelijk te krijgen zijn we bij een aantal lidbonden nagegaan hoe ze dat zelf hadden geregeld en wat hun ervaring daarmee was. Dit soort besluiten zijn belangrijk voor de statuten die je af moet hebben voordat je naar de notaris kan.
Alhoewel het goed is om veel van dit soort besluiten vooraf al te bespreken is het ook geen slecht idee om een aantal besluiten aan je toekomstige leden over te laten op de eerste ALV. Op deze manier wordt de vereniging vanaf het begin echt van de leden.
Op de voorgrond
Als alles op de achtergrond geregeld is maar niemand weet dat je bestaat kun je ook geen ALV organiseren. Daarom is het goed om ondertussen naamsbekendheid op te bouwen. Nieuwsmedia binnen onderwijsinstellingen zijn een hele effectieve manier om zowel studenten als lokale media te bereiken. Studentenverenigingen en PJO’s benaderen kan ook zorgen voor meer zichtbaarheid. Zorg dat mensen zich ergens kunnen aanmelden voor een nieuwsbrief of alvast als toekomstig lid zodat je ze kan blijven bereiken.
Mensen werven is lastig maar ze actief houden nog lastiger. Het is daarom belangrijk om zichtbaar te blijven nadat ze aangemeld zijn en ook mensen actief te houden bij je beweging. Dit kan deels via social media of door het organiseren van evenementen zoals informatie borrels en actief mee mobiliseren bij protesten en campagnes. Het is wel lastig om studenten te mobiliseren als je nog niet echt een grote achterban hebt dus zorg ervoor dat je op tijd begint.
Voor veel van de dingen die je moet doen, zoals een huisstijl ontwikkelen of social media accounts beheren, heb je misschien binnen je werkgroep geen ervaring. Bouw daarom een netwerk studenten . Dit netwerk kan je helpen met onderdelen waar je zelf geen ervaring mee hebt. Zo hebben we zelf bijvoorbeeld een student op een infomarkt ontmoet die grafisch ontwerper studeerde en graag mee dacht over onze huisstijl.
Geschreven door Nathanial Germain, mede-oprichter en voorzitter van STUUR Rotterdam
Deel dit bericht