Landelijke Studentenvakbond

Federatiewiki – Missie

Je missie als studentenvakbond

De missie van een studentenvakbond klinkt simpel, je behartigt van de belangen van studenten. Maar voor welke studenten doe je dat, wat zijn die belangen en hoe pak je dat aan? Op deze pagina vind je hier meer informatie over. 

Voor wie 

Studentenbonden zijn er voor studenten in de breedste zin van het woord. Als groep lopen studenten vaak tegen dezelfde problemen aan. Elke student heeft bijvoorbeeld belang bij goed onderwijs en betaalbare huisvesting. De bonden zijn er om collectief te strijden voor de belangen van studenten als groep.

Lokaal vormen de studenten in de steden vaak een hechte gemeenschap, met specifieke uitdagingen in de stad waar zij studeren. Daarom zijn er in veel steden studentenbonden die zich richten op de onderwijsinstellingen in hun regio, zoals de hogescholen, vakscholen en de universiteit. Er is bijna altijd één studentenvakbond per onderwijsinstelling, maar een vakbond kan studenten aan meerdere instellingen vertegenwoordigen, waaronder in meerdere steden.

Welke belangen

Studenten lopen tegen veel problemen aan, maar welke daarvan kan je als bond oplossen? Het speciale aan een studentenbond is dat je een collectief belang behartigt; je bent er voor de gehele groep studenten. Over het algemeen pak je daarom als bond de problemen aan waar je sterker staat als collectief, of specifieke diensten of vaardigheden kan leveren. Een verschil tussen een studentenbond en de medezeggenschap is bijvoorbeeld dat studentenbonden zich ook richten op problemen die zich niet per definitie binnen het onderwijsgebouw plaatsvinden. Het beste is als je problemen aanpakt die breed gedragen en diep gevoeld worden onder studenten. Dat betekent bijvoorbeeld dat je aan de ene kant namens studenten spreekt over zaken als een tekort aan studentenkamers of bijvoorbeeld acties met studenten organiseert rond het thema onderwijs. Veel studentenbonden leveren daarnaast specifieke diensten zoals een rechtswinkel om studenten te adviseren bij veelvoorkomende problemen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de inkoop van studiemateriaal met korting.
Waar studenten het meest behoefte aan hebben verschilt per stad. Als bestaande, opnieuw opstartende of zelfs helemaal beginnende bond is het dus altijd de vraag wat de belangrijkste problemen van studenten in jouw gebied zijn en wat jullie willen aanbieden. 

De aanpak

Zelfs in steden met de grootste, fanatiekste en meest actieve studentenvakbond lopen studenten tegen problemen aan. Het is goed om te beseffen dat je dus bij lange na niet alle problemen kan oplossen. Bijvoorbeeld omdat je tegen problemen met een landelijke oorzaak aanloopt; je kan de basisbeurs niet opnieuw invoeren in één stad. In zo’n geval kan je kijken wat je lokaal wél kan bereiken, bijvoorbeeld door lokaal een sterk geluid te laten horen, samen met bonden in andere steden. Bij elk probleem dat je als bond wil aanpakken, moet je analyseren wat je lokaal kan bereiken en wat of wie je daarvoor nodig hebt.
Lopen studenten aan tegen problemen met de onderwijsinstelling? Werk dan bijvoorbeeld samen met de medezeggenschap, ga zelf als bond de medezeggenschap in of houd met studenten een actie gericht op de mensen die de verkeerde beslissingen maken. 

Kunnen studenten geen kamers vinden, of kunnen ze alleen terecht bij huisjesmelkers? Organiseer een ludieke actie tegen huisjesmelkers om aandacht te vragen voor het probleem, lever juridisch advies aan huurders, maar lobby dan bijvoorbeeld ook bij de gemeente voor het bouwen van meer studentenwoningen. De specifieke aanpak is uiteindelijk afhankelijk van de situatie in jouw stad. Belangrijk is dat je weet wat het probleem is, welke rol je als bond wil oppakken en bij wie je moet aankloppen. Voor veel problemen kun je aankloppen bij de gemeente of de onderwijsinstelling.  De kracht van jouw studentenbond is uiteindelijk dat je namens de studenten spreekt, in sommige steden een enorm aantal. De kans is groot dat men goed luistert, en anders laat je hen luisteren.

De aanpak van specifieke dossiers kan soms enorm ingewikkeld zijn, maar je staat daar niet alleen. Veel studentenbonden hebben ontzettend ervaren leden en daarmee veel kennis in huis. Maar zelfs als je net opstart, kun je terecht bij andere bonden en de LSVb voor hun kennis en ervaring.

Aan de slag

De problemen waar studenten tegenaan lopen verschillen per stad. Het is dan ook helemaal aan jouw studentenvakbond om in te schatten welke problemen je wil en kan aanpakken, afhankelijk van je menskracht, prioriteiten en kwaliteiten als groep.
Je gaat niet alles kunnen oplossen, maar studentenbonden zijn een fundamenteel onderdeel van de strijd voor onze rechten als student. 

Hopelijk heeft dit stuk wat duidelijkheid geboden over wat je missie als studentenbond is. We wensen je veel succes in je bestuursjaar, of bij het opbouwen van je bond!