Landelijke Studentenvakbond

Federatiewiki – LSVb Voordelen en Activiteiten

Dit stukje legt uit wat de LSVb kan doen voor een bond en geeft een overzicht van alle activiteiten en gezelligheids momenten die de LSVb voor haar lidbonden organiseert.

Voordelen

De LSVb is een van de belangrijkste organen voor de belangenbehartiging van studerend Nederland. Als lidbond heb je invloed en stem je in met het beleid dat de LSVb uitdraagt, heb je de mogelijkheid je uit te spreken wat de volgende doelstellingen van de LSVb moet zijn en heb je toegang tot de medewerkers en bestuursleden van de LSVb ter ondersteuning en om je verder te helpen. Als nieuwe bond is het enorm handig je aan te sluiten bij dit al bestaande netwerk zodat je bonden uit andere steden leert kennen, kan netwerken in een organisatie vol actieve en enthousiaste studenten en draag je bij aan het verbeteren van het onderwijs in Nederland.

Activiteiten

De LSVb heeft vele gezelligheids- en inhoudelijke activiteiten voor haar leden, de bonden van de federatie. In dit stukje volgt een korte uitleg over elke activiteit, hoe je kan meedoen en wat de bedoeling ervan is. Sommige van deze evenementen zijn zowel toegankelijk voor de bonden als voor de medewerkers van de LSVb, houdt hier rekening mee!

Bondenweekend

Aan het begin van het jaar voor alle bondsbesturen komt de LSVb samen voor een weekend om gezellig samen te beginnen en elkaar te leren kennen. Dit valt meestal in een van de laatste weekenden van Augustus en is een weekend vol gezelligheids en inhoudelijke activiteiten om je eigen bestuur, maar voornamelijk de rest van de federatie, beter te leren kennen. Aanwezigheid kost je niks en het is een geweldig begin van het jaar!

Bondendagen

Driemaal in het jaar (1 keer in de herfst, 1 keer in de winter en 1 keer in de lente) wordt er een bondendag georganiseerd door de federatiemedewerker in samenwerking met een lokale bond. De bonden dagen zijn momenten om weer gezellig bij elkaar te komen als federatie en elkaar wat beter te leren kennen, vaak zit er ook een avondprogramma aan vast dus vergeet niet op tijd een logeerplek te regelen!

Informeel Bondenoverleg

Het informeel bondenoverleg (IBO) vindt meerdere keren plaats in het jaar en meestal op het kantoor van de LSVb in Utrecht. Op deze overleggen wordt de gang van zaken besproken en kunnen de bonden zich buiten de ALV’s om kritisch uiten richting het bestuur van de LSVb op een wat minder formele en rustige wijze. Het IBO wordt altijd beëindigd met een gezellig potje bowlen of poolen.

ALV

De Algemene Ledenvergadering is het hoogste orgaan van de LSVb, hier worden keuzes van het bestuur bekrachtigd of verworpen, moeten nieuwe bonden zich verdedigen en hun stukken bij aanleveren. Hoewel het vaak een vriendelijke aangelegenheid is is het wel formeel en wordt van je verwacht dat je de stukken duidelijk gelezen hebt en je je kritisch opstelt richting het LSVb bestuur. 

Kerstdiner

Het kerstdiner is HET moment om de rust te pakken voor medewerkers, bonders en oud-bestuursleden van de LSVb. Je krijgt een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en er wordt dikwijls goed gefeest na afloop. Let er wel op dat je netjes je bier blijft afstrepen. Dit diner vindt meestal een week of twee voor kerst plaats, maar valt elk jaar net anders.

Wisselfeest

Tijdens dit feest wordt de officiële bestuurswissel van het LSVb bestuur gevierd! Zie dit als een soort CoBo (Consti) van de LSVb en kom vooral met je bestuur een kijkje nemen.