De huidige huisvestingssituatie voor studenten wordt met een kritische blik bekeken door de verschillende studentenvakbonden. Overal door het land hebben studenten namelijk te kampen met een scala aan huisvestingsproblemen. Doordat huisvesting meestal niet vanuit hogescholen en universiteiten wordt geregeld moeten studenten er zelf voor zorgen dat ze een geschikt onderkomen vinden. Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan, waardoor de vakbonden te hulp schieten waar ze dat kunnen. Daarom worden er onder andere actieplannen opgesteld om de huisvestingssituatie te verbeteren en zodat de wensen van studenten in kaart gebracht kunnen worden.
Universiteiten en hogescholen raden de studenten al aan om op tijd te gaan zoeken naar een kamer omdat ze anders in de problemen kunnen komen. Dit is simpelweg omdat er in veel steden te weinig aanbod is en de vraag ieder jaar groter wordt. Studentenbonden proberen te helpen met het vinden van een kamer door informatie te verschaffen over de verschillende mogelijkheden die de studenten hebben. Op deze manier kunnen studenten makkelijker terecht in de stad waar ze willen studeren. In een aantal steden is bij de start van een nieuw collegejaar het tekort zo wezenlijk dat extra opvang voor aankomende studenten nodig, dus zijn er tijdelijke woonruimtes die worden aangeboden aan studenten. Deze toevoeging zorgt voor meer doorstroom op de woningmarkt maar lost het probleem nog niet op.
Als je het al zover hebt geschopt een kamer kunnen te vinden denk je feest te kunnen vieren maar dat is helaas ook niet altijd het geval. Je kunt geluk hebben en een mooi stekje gevonden hebben voor een redelijke prijs maar in de realiteit gebeurt dit jammer genoeg niet vaak. Voor huisbazen gelden een aantal wetten om te voorkomen dat ze huurders afzetten maar lang niet iedere huisbaas houdt zich hieraan. Dus als je een kamer hebt gevonden is het altijd belangrijk om eerst het contract goed door te lezen en de staat van het huis goed te controleren.
De studentenbonden pleiten daarom voor meer kamers maar ook met eerlijkere voorwaarden. Het uitbuiten van studenten voor eigenbelang van de verhuurders moet ophouden omdat studenten het recht hebben op goede huisvesting. Om dit te realiseren worden vanuit de studentenvakbonden acties georganiseerd om onze stem te laten horen en meer bewustzijn te creëren over het probleem. Daarnaast zijn er verschillende bonden die rechtshulp aanbieden zodat je problemen die je met je huisbaas hebt kunt oplossen. Er kan worden gekeken of je te veel huur betaald en of er sprake is van achterstallig onderhoud in het huis.
Geschreven door Kyra Lammerts – Extern Groninger Studentenbond 2021-2022
Deel dit bericht