Landelijke Studentenvakbond

Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten op het mbo, hogescholen en universiteiten die naast hun opleiding wel kunnen werken, maar niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen. Deze groep jongeren kunnen hun opleiding moeilijk combineren met een bijbaantje. Om te voorkomen dat deze groep meer moet lenen of hogere studiekosten hebben, is er een individuele studietoeslag.

Tot 2015 werd de studietoeslag geregeld in de Wajong en kon je aanvragen bij het UWV. Nu kun je terecht bij jouw gemeente om de studietoeslag aan te vragen.

Wie gaat over de individuele studietoeslag?

De studietoeslag is onderdeel van de Participatiewet (art. 36b). Hierin staat dat de gemeente mensen helpt die moeite hebben met werk. De individuele studietoeslag is onderdeel van deze wet. De gemeente gaat dus over de Studietoeslag.

Wat zijn de eisen om voor de studietoeslag in aanmerking te komen?

  • Je bent minimaal 18 jaar oud
  • Je studeert aan het mbo, hbo of een universiteit en hebt recht op studiefinanciering
  • Je bent niet in staat om door te werken het wettelijk minimumloon te verdienen

Hoe kan ik de individuele studietoeslag aanvragen?

Dat verschilt per gemeente. Het beste kun je zoeken naar ‘individuele studietoeslag’ op de website van je gemeente. Ook helpt het om zelf contact op te nemen met je gemeente, het telefoonnummer of e-mailadres staat op de website van je gemeente. Ben je al een tijdje aan het studeren, maar je komt wel in aanmerking? Dan kan je deze studietoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. 

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de individuele studietoeslag? Neem dan contact op met de LSVb via lsvb@lsvb.nl