Landelijke Studentenvakbond

Studeren in het buitenland

Wanneer je een volledige bachelor of master wilt gaan volgen in het buitenland dan kun je in veel gevallen Nederlandse studiefinanciering aanvragen. De voorwaarden hiervoor zijn dat als je in aanmerking komt voor de Nederlandse studiefinanciering, je geen studietoelage ontvangt van een buitenlandse overheid en het onderwijs dat je gaat volgen van voldoende kwaliteit is. Een uitgebreid overzicht van de voorwaarden vind je op de website van DUO.

Wanneer je hier gebruik van wilt maken moet je uiterlijk drie maanden voor je vertrek het formulier Aanvraag studiefinanciering buitenland hoger onderwijs van DUO invullen. Via dit formulier kun je ook iemand machtigen om jouw studiefinancieringszaken te regelen tijdens je afwezigheid.

Momenteel is het nog onduidelijk hoeveel studenten meeneembare studiefinanciering kunnen aanvragen. Er kan mogelijk een limiet worden gesteld aan het aantal aanvragen. Ons advies is dus om dit zo snel mogelijk te doen, zodat je zeker bent van financiƫle ondersteuning tijdens jouw studie.

Neem ook eens een kijkje op www.wilweg.nl. Op deze website vind je alle informatie over studeren in het buitenland. Ook vind je hier beursopener, via dit programma kun je direct zien of je in aanmerking komt voor andere beurzen. Daarnaast kun je de Wilwegwijzer doen om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn in het buitenland.

Standpunt LSVb

Naast internationale studenten in Nederland zijn er dit jaar ook ongeveer 46.000 Nederlandse studenten in het buitenland aan het studeren. Het merendeel van deze studenten heeft in Nederland gestudeerd of gaat dat weer doen. Deze studenten behoren zodoende ook tot de achterban van de LSVb. Het is dan ook onze taak om voor hen op te komen. De problemen die zij tegen komen liggen per definitie in het internationale vlak en de oplossing hiervan dus ook. De LSVb is voorstander van internationale mobiliteit, omdat studeren in het buitenland kansen biedt tot zelfstandigheid van een student, het leren van een nieuwe taal en cultuur het opbouwen van een internationaal netwerk. Deze ervaringen kan de student dan weer meenemen terug naar Nederland.