Landelijke Studentenvakbond

Huisbaas & huisjesmelkers

Voor huisbazen gelden een aantal wetten om te voorkomen dat je als huurder wordt uitgebuit. Lang  niet iedere huisbaas houdt zich hieraan. Iedereen kent wel verhalen van slechte huisbazen/huisjesmelkers en natuurlijk wil je daar zelf geen onderdeel van zijn. Zorg daarom dat je weet wat een huisjesmelker is en wat je ertegen kunt doen.

Hoe herken je een huisjesmelker?

Natuurlijk zie je niet zomaar aan een verhuurder of dit een goede huisbaas is of niet. Toch zijn er wel veel dingen die huisbazen kunnen doen die bij jou een belletje zouden moeten laten rinkelen, zoals:

  • Achterstallig onderhoud in huis
  • Hoge huren
  • Onduidelijke contracten
  • Opzegtermijn van minder dan drie maanden voor de verhuurder
  • Vragen van administratiekosten / sleutelgeld
  • Huurprijs en servicekosten niet opgesplitst
  • Onaangekondigd jouw kamer binnen komen
  • Sluit de verwarming af bij te hoog verbruik

Mijn huisbaas wil zomaar mijn huur verhogen; mag dat?

Een gehuurde kamer valt altijd binnen gereguleerde huur, waar de Huurcommissie over gaat. De huur mag binnen een contractsperiode slechts 1 keer per jaar worden verhoogd met en vast percentage dat wordt vastgesteld door de overheid, dit gebeurt bijna altijd in juli.  Maar alleen als dit twee maanden van tevoren schriftelijk aan de huurder bekend wordt gemaakt. Voor informatie over huurcontracten:

Op deze pagina staat de belangrijke info voor jouw huurcontract. Dit omvat onder andere jouw rechten en plichten als huurder van de kamer. Zit de informatie die jij zoekt er niet bij, of is er iets niet van toepassing op jouw contract? Kijk dan ook eens bij onze pagina over soorten huurcontracten.

Voorbeeld: een student huurt een kamer in een studentenhuis. In juni 2019 laat de verhuurder weten dat de huur in juli wordt verhoogd. De student rekent uit dat de verhoging neerkomt op 7%. Dit mag niet, want de maximale toegestane huurverhoging voor kamers is door de overheid vastgesteld op 4,1% vanaf 1 juli 2020. Voor zelfstandige woningen is dit 5,1% tot maximaal 6,1% afhankelijk van je inkomen.

Wat kun je eraan doen?

In de meeste gevallen is het het beste wanneer je eerst met de huisbaas zelf in gesprek gaat. Als dit niets oplevert kun je nog naar een huurteam stappen en naar een rechtswinkel voor rechtsbijstand. Zij kunnen helpen met advies en begeleiding om er samen met je huurbaas uit te kunnen komen of een huurcommissiezaak aan te spannen. Wanneer de huurcommissie uitspraak gedaan heeft over een zaak is de uitkomst bindend. Wel kan er een hoger beroep worden aangespannen bij de kantonrechter.

Betaal je volgens jou te veel huur? In Nederland geldt ook een puntenstelsel om te bepalen wat de maximale prijs van jouw woning mag zijn. Helaas vragen veel verhuurders meer voor een kamer dan ze daadwerkelijk zouden mogen doen. Wil jij weten of je te veel huur betaalt? Doe dan de check. Ben jij het niet eens met jouw huur, dan kun je naar de huurcommissie stappen om je huur te laten verlagen. Voor advies over het verlagen van je huur kun je bellen met de studentenlijn of contact opnemen met je lokale huurteam.

Studentenlijn

Heb je een andere juridische vragen over je huurrechten of heb je een conflict waar je niet uit komt?
Neem contact op met de Studentenlijn!