Landelijke Studentenvakbond

Check je Kamer Succesverhaal

Mijn huisbaas vroeg jarenlang een veel te hoge huur. Ik betaalde 342 euro per maand, terwijl mijn kamer volgens de puntentelling maar 204 euro mocht kosten. Omdat ik bang was voor een hoop rompslomp en het risico mijn kamer uitgezet te worden, had ik daar nooit eerder een punt van gemaakt. Toen mijn huisbaas de huur wilde verhogen was ik het zat en besloot ik na een gesprek met mijn huisbaas, dat op niets uitliep, naar de huurcommissie te stappen.

Mijn huisbaas claimde dat hij het hele huis aan ons als groep verhuurde in plaats van de kamers individueel aan iedere bewoner en dat daardoor de huur onder de geliberaliseerde huur viel. Dit zou betekenen dat de puntentelling niet voor ons huis zou gelden. Tijdens de eerste zitting mochten mijn huisbaas en ik onze mening hierover geven. Een aantal maanden later liet de huurcommissie in een nieuwe zitting weten dat mijn kamer niet onder de geliberaliseerde huur viel, omdat iedereen in mijn huis een eigen contract had. Een tijd later volgde de uitspraak: mijn kamer was inderdaad te duur en de huurprijs werd met terugwerkende kracht verlaagd vanaf twee maanden na het moment dat de procedure gestart was. Ik kreeg dus een hoop geld terug.

Ondertussen had een van mijn huisgenoten het huis verlaten. Mijn huisbaas plaatste vervolgens, zonder overleg met ons, een niet student van rond de 50 in ons huis onder het mom van “die stapt toch niet naar de huurcommissie”. Omdat de sfeer in ons huis door de verschillende levensstijlen een stuk minder werd, besloten mijn huisgenoten en ik onze huisbaas voor de keuze te stellen: “betaal ons om het huis te verlaten of de rest stapt ook naar de huurcommissie”. Uiteindelijk heeft onze huisbaas ons per persoon 700 euro betaald waarna we allemaal zijn verhuisd.

Achteraf viel het mee hoeveel tijd ik in de zaak heb moeten steken, wel vond ik dat het hele proces vrij lang heeft geduurd: ongeveer 4 maanden. Ik heb er in ieder geval geen spijt van; ik woon nu in een grotere en goedkopere kamer en heb er veel geld voor terug gekregen.

Voor studenten die overwegen naar de huurcommissie te stappen heb ik de volgende tips:

Wees niet bang om je kamer uitgezet te worden

Huurders zijn goed beschermd in Nederland, de verhuurder moet een hele goede reden hebben om je het huis uit te kunnen zetten.

Geloof niet alles wat in je contract staat

De Nederlandse wet gaat boven je huurcontract. Mijn huisbaas had bijvoorbeeld in het contract van een huisgenoot gezet dat hij per maand een boete zou moeten betalen als hij naar de huurcommissie zou stappen. Dit is natuurlijk niet rechtsgeldig.

Wacht niet te lang

Als je in de eerste 6 maanden nadat je huurcontract is ingegaan naar de huurcommissie stapt, kun je al je teveel betaalde huur terug krijgen. Daarna krijg je alleen je geld terug vanaf twee maanden na het starten van het proces.