Landelijke Studentenvakbond

Studentenbond zet zich schrap voor acties tegen regeerprogramma “Er wordt een streep gezet door onze toekomst.”

maandag 16 september 2024

Met het verschijnen van het regeerprogramma worden de bezuinigingen op het hoger onderwijs van één miljard euro nu echt werkelijkheid. Het kabinet heeft bovendien besloten om ondanks fel protest van studenten toch de langstudeerboete van 3000 euro per jaar in te voeren. “Dit regeerprogramma maakt korte metten met het hoger onderwijs in Nederland” zegt voorzitter Abdelkader Karbache “De jonge generaties van ons land worden door dit kabinet kapot bezuinigd. Dus er zit nog maar één ding op: keihard actievoeren!”

Deze bezuinigingen komen op een moment dat de financiële druk op studenten hoger is dan ooit. Een alarmerend aantal studenten geeft aan niet meer rond te kunnen komen. Met hoge studiekosten, stijgende studierente, onbetaalbare studentenkamers en een lager wordende basisbeurs, hakt de langstudeerboete er snoei hard in. “De boete zal juist de kwetsbare studenten het hardst treffen. We zien hier een tweedeling ontstaan tussen studenten wiens ouders hun studie wel voor ze kunnen betalen en studenten die ernaast moet werken of torenhoge schulden moeten opbouwen.” stelt Karbache “Die laatste groep komt dan onder financiële druk te staan, waardoor ze minder goed kunnen presteren en langer zullen doen over hun studie. Vervolgens word je er ook nog eens voor gestraft! Zo wordt studeren door deze coalitie langzamerhand weer voor de elite gemaakt.”

De studentenvakbond vreest dat deze bezuinigingen de studiekeuze van studenten negatief zal beïnvloeden. “Een student die mantelzorger is en daardoor langer moet studeren, zal nu de keuze moeten maken tussen het verzorgen van bijvoorbeeld een zieke moeder of het afronden van hun opleiding.” zegt Karbache “We hebben het hier over soms wel zestienjarige kinderen die deze beslissingen moeten maken. Wanneer studeren zo duur wordt zien we dat financiële prikkels leidend worden in de studiekeus. Concreet betekent dat: minder handen in de zorg, in de techniek en voor de klas. Én dat terwijl we al enorme arbeidstekorten hebben…”

“Met dit regeerprogramma heeft dit kabinet duidelijk gekozen om een dikke vette streep te zetten door onze toekomst. We roepen daarom iedereen die zich zorgen maakt over het regeerprogramma op om aankondigingen voor demonstraties in de gaten te houden.” Aldus Karbache