Landelijke Studentenvakbond

Studenteninspraak helpt bij oplossen kamertekorten, Landelijke Studentenvakbond: ”Eindelijk positieve ontwikkeling op studentenhuisvesting.”

donderdag 05 september 2024

Utrecht, 5 september 2024 – De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (LMS) projecteert voor het eerst in jaren weer een positieve ontwikkeling op de woningmarkt voor studenten. Er zijn voor de komende jaren bouwplannen opgesteld voor 20.000 tot 30.000 nieuwe studentenkamers, een opluchting volgens de Landelijke Studentenvakbond(LSVb): “Sinds studenten actief betrokken worden bij de studentenhuisvesting, zien we eindelijk wat meer ruimte ontstaan op de woningmarkt voor studenten, al zijn er nog steeds bij lange na niet genoeg kamers.”

Ook laten de cijfers uit de LMS zien dat het aandeel uitwonende studenten sinds lange tijd weer is gestegen. Dit is met name te danken aan de terugkeer van de basisbeurs. “We zijn natuurlijk blij om eindelijk stappen in de goede richting te zien, maar er zijn nog steeds grote hindernissen voor studenten om op kamers te gaan,” aldus Abdelkader Karbache, voorzitter van de LSVb. “Het grootste deel van de studenten heeft nog altijd niet de financiële ruimte om op kamers te gaan. Bovendien vervalt de koopkrachtmaatregel op de basisbeurs, waardoor studenten straks 160 euro minder te besteden hebben. We verwachten daarom dat we volgend jaar helaas weer een daling zullen zien. Dus het is nu even zoet, maar het oude zuur komt gauw weer terug.”

De monitor stelt dat het percentage besteedbaar inkomen dat naar woonlasten gaat onder studenten gemiddeld 43% is, en bij studio’s zelfs 51%. Hierbij zijn leningen en een ouderlijke bijdrage van 245 euro meegenomen in het budget van die studenten. “De studenten die nu uitwonend zijn, zijn vaak de studenten die zich dat kunnen veroorloven. Studenten met een smallere beurs moeten vaak met tegenzin bij hun ouders blijven wonen.” Om studentenkamers betaalbaarder te maken voor de gemiddelde student pleit de studentenbond voor de invoering van huurtoeslag voor onzelfstandige kamers: “Voor de meeste studenten is op kamers gaan simpelweg te duur. We zien dat huurtoeslag voor veel van deze studenten een simpele oplossing is om het toch te kunnen betalen. Helaas zijn onzelfstandige kamers daar nu van uitgezonderd.”

De Landelijke Studentenvakbond werkt al twee jaar samen met het Rijk, vastgoedpartijen, Kences, kennisgemeenten en onderwijsinstellingen aan het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting, met als hoofddoel: het bouwen van 60.000 betaalbare studentenwoningen. “Dit laat zien dat studenten betrekken bij de bouw van kamers werkt. In Amsterdam wil de gemeente bijvoorbeeld niet met studenten aan tafel. Niet zo vreemd dat de nood daar dan het hoogst is!”1

1. https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-stapt-zonder-overleg-uit-samenwerking-voor-bestrijden-wooncrisis-studenten~b795db99/