Landelijke Studentenvakbond

Rechtszaak tegen DUO

vrijdag 22 december 2023

9 oktober 2023 werd bekend dat de rente op de studieschuld van studenten per 1 januari 2024 vervijfvoudigt. Dit nieuws bracht veel verontwaardiging en woede bij studenten.

Tientallen studenten dagvaarden DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), omdat zij vinden dat DUO zijn zorgplicht heeft geschonden. DUO heeft studenten onvoldoende geïnformeerd en niet genoeg gewaarschuwd voor de (financiële) risico’s die kleven aan de kredietverstrekking door DUO.

Een groep van 30 tot 60 studenten stapt naar de rechter. Die wordt bijgestaan door onder andere Legal Advice Wanted. Het initiatief wordt door de Landelijke Studentenvakbond, ASVA Studentenvakbond en anderen gesteund. De hoop is dat deze juridische procedure effect heeft op alle (oud-)studenten.

Om de studenten zo goed mogelijk te vertegenwoordigen is door Stichting Beheer Studieschuld een crowdfunding gestart.

Hoe jij kunt bijdragen

De stichting heeft overweldigend veel steun ontvangen van studenten, bezorgde ouders en experts. Iedereen wil op zijn of haar manier een steentje bijdragen en dat waarderen we enorm. Wat kun jij doen? Dit zijn de 4 dingen die je kunt doen:

1. Doneer wat je kan missen
Er is funding nodig om de studenten te kunnen vertegenwoordigen in de juridische procedure. Een kleine donatie kan een groot effect hebben op jouw studieschuld (of die van je kind)! Om te doneren klik op de link.

2. Meld je aan als eiser
Ben jij tussen 2015 en 2023 begonnen met studeren en heb je jouw lening in januari 2023 niet stopgezet? Meld je dan aan via rentestijging@legaladvicewanted.nl!

3. Deel dit bericht
Deel deze informatie met vrienden, familie en studiegenoten en op je socials. Hoe meer aandacht, hoe beter!

4. Deel jouw kennis
Denk jij met jouw kennis (juridische, economische of van een andere aard) van meerwaarde te kunnen zijn in deze juridische procedure? Stuur een mail naar rentestijging@legaladvicewanted.nl, geef aan waarom jij denkt te kunnen helpen en zij zullen contact opnemen.

De Stichting Beheer Studieschuld wordt bestuurd door Gijsbert de Zoeten, Heleen Koudstaal en Anneke van der Werf. De oprichting van deze stichting is gefaciliteerd en gedeeltelijk gefinancierd door Actus Notarissen N.V., Bart Onclin.