Landelijke Studentenvakbond

Rente op de studielening meer dan vijf keer zo hoog. Landelijke Studentenvakbond: ‘’Van een kale kip kun je niet plukken’’

dinsdag 10 oktober 2023

De rente voor studieleningen wordt meer dan vervijfvoudigd. Deze enorme stijging van de rente betekent dat schulden van studenten vanaf volgend jaar rap zullen toenemen. “Studenten blijven financiële klappen krijgen die ze niet kunnen opvangen”, stelt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen. ‘’Voor veel was het of lenen, of niet studeren. En als je eenmaal vastzit aan zo’n lening, wordt achteraf je graf voor je gegraven.’’

Met de terugkeer van de basisbeurs zijn de financiële zorgen voor studenten de wereld nog niet uit. Veel studenten hebben als erfenis aan het leenstelsel een torenhoge studieschuld overgehouden. Daarbovenop kunnen veel studenten uit deze pechgeneratie ook geen basisbeurs meer ontvangen. Échte compensatie zat er voor deze studenten niet in. Wat wel? Een vervijfvoudiging van het rentepercentage over de schuld. ‘’Absurd’’, aldus Weehuizen, ‘’de portemonnee van studenten wordt geplunderd.’’

Weehuizen vervolgt: “De opeenstapeling van financiële tegenvallers lijkt eindeloos: huurprijzen blijven stijgen, collegegeld neemt toe en de beloofde maatregel om de basisbeurs te behouden blijft uit. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt nu ook de rente op studieleningen verhoogd. Dit valt niet uit te leggen aan studenten. De studielening, ooit als ‘voordelig’ gepresenteerd, is nu allesbehalve dat. Veel studenten werden onder dat mom gedwongen te lenen en hebben nu te maken met een steeds maar stijgende rente. Het is niet langer te ontkennen dat studenten in de val zijn gelokt door de studielening.”