Landelijke Studentenvakbond

Studentenvakbond: ‘Verlagen BSA is belangrijke eerste stap voor verbeteren studentenwelzijn’

woensdag 10 mei 2023

De minister wil het bindend studieadvies (BSA) verlagen naar maximaal 30 studiepunten. Dat heeft hij bekend gemaakt in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het aantal benodigde punten om door te stromen naar het tweede jaar van een opleiding verschilt nu per hogeschool of universiteit, maar ligt gemiddeld op 45 studiepunten. Een goede zet, stelt voorzitter Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met het welzijn van studenten. We moeten eerlijk zijn en erkennen dat het BSA daar een grote rol in speelt.”

Studenten geven al jaren aan dat het bindend studieadvies bijzonder veel prestatiedruk oplevert. Ook bij onderzoeken naar studentenwelzijn komt vaker naar boven dat het bindend studieadvies meer kwaad dan goed doet. Van Velzen: “Nu wordt het middel vaak ingezet als middel om studenten zo snel mogelijk van de hogeschool of universiteit af te trappen als ze niet genoeg rendement opleveren.”

De LSVb is echter niet kritiekloos op de plannen van de minister. De studentenvakbond pleit zelf al jaren voor het volledig opschorten van het BSA. Van Velzen: “We zijn nog steeds van mening dat het BSA geen plek heeft in ons onderwijs, maar met deze forse verlaging en een flink pakket aan extra begeleiding voor studenten, neemt de minister een belangrijke eerste stap.”