Landelijke Studentenvakbond

LSVb: ‘International betaalt meer dan Nederlandse student voor dezelfde kamer’

dinsdag 15 november 2022

Woonruimte vinden blijft moeilijk voor internationale studenten die in Nederland een opleiding komen volgen en informatievoorziening schiet ruim tekort. Dat blijkt uit Housing Hotline, een jaarlijkse rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) over huisvesting van internationale studenten die vandaag, tijdens de Week van de Internationale Student, is gepubliceerd.

Voorzitter Joram van Velzen: ‘Het rapport laat zien dat internationale studenten vaak meer betalen dan Nederlandse studenten voor dezelfde kamer. Dat is nog een schep bovenop de situatie waar internationals al mee kampten, van bijna onvindbare betaalbare studentenwoningen. Dat leidt regelmatig tot schrijnende situaties, zoals een Groningse student die bij een vriend in Amsterdam op de bank moest slapen. Het alternatief was de straat.’

Met name universiteiten werven studenten in het buitenland om te kunnen blijven groeien, maar er is veel krapte in het woonaanbod voor studenten. Internationale studenten die zich in hun thuisland inschrijven voor een Nederlandse studie, verwachten dat er voor hen wel een woning beschikbaar zal zijn. ‘Onderwijsinstellingen moeten internationale studenten beter voorlichten over de situatie van onze studentenhuisvesting, zodat ze niet met valse verwachtingen deze kant op komen,’ aldus Van Velzen.

Ook discriminatie zorgt voor problemen voor internationale studenten om een woning te vinden. Internationale studenten worden vaak ontmoedigd om op een woningadvertentie te reageren, onder andere doordat huisbazen en studentenhuizen vaak aangeven de voorkeur te hebben voor ‘no internationals’.

De Housing Hotline is een jaarlijks onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), op basis van klachten en adviesaanvragen die in de periode van een jaar bij het meldpunt ‘Housing Hotline’ zijn binnengekomen.

Download hier het rapport (opent in nieuw tabblad).