Landelijke Studentenvakbond

DUO maakt renteverhoging bekend

dinsdag 18 oktober 2022

Het zat eraan te komen, maar nu heeft DUO het officieel bekendgemaakt: de rente op je studieschuld wordt verhoogd. Wat betekent dat voor jou? We zetten het op een rij.

Rente verhoogd met minstens 0,46%

  • HBO- en WO-studenten die hun studie in het huidige stelsel zijn begonnen, gaan 0,46 procent rente betalen over hun studielening.
  • Studenten met een schuld door een studie in het mbo of het hoger onderwijs die voor invoering van het leenstelsel zijn begonnen, gaan 1,78 procent rente betalen.
  • Saillant detail: ook in de twee jaar die DUO eerder ‘aflossingsvrij’ noemde, wordt al rente berekend over je schuld. De communicatieafdeling van DUO heeft deze term gehaaid ingewisseld voor het neutrale ‘aanloopfase’.
  • Die rente betaal je over je totale schuld, per jaar. Elk jaar wordt daar een bedrag bij opgeteld dat afhangt van het rentepercentage. Wat je hebt afgelost, gaat er natuurlijk weer af.
  • Een afgestudeerde student met een schuld van €40.000 kan daardoor zomaar een totaalbedrag van €3.260 aan rente gaan betalen.

Bereken de rente op jouw studieschuld

Hoeveel rente je gaat betalen, hangt af van factoren zoals je inkomen, wanneer je bent begonnen met lenen en natuurlijk de hoogte van je schuld. Wij hebben deze factoren voor je in een excelbestand gezet, zodat je kunt berekenen hoeveel rente jij gaat betalen over je studieschuld.

Wegens omstandigheden is het excelbestand op dit moment niet beschikbaar.