Landelijke Studentenvakbond

LSVb verheugd: rechtbank vernietigt beleid omtrent energietoeslag minister

vrijdag 05 augustus 2022

De rechtbank van Gelderland heeft vandaag student Mark Mulder uit Nijmegen in het gelijk gesteld. Hij stapte naar de rechter, omdat hij als student geen recht zou hebben op de eenmalige uitkering van €800,- ter compensatie van de stijgende energiekosten. Onterecht, vindt dus ook de rechtbank vandaag. De Landelijke Studentenvakbond reageert verheugd op het nieuws. Voorzitter Joram van Velzen: “Wij zijn blij om te horen dat ook de rechter vandaag inziet dat het onterecht is dat studenten worden uitgesloten van de toeslag. Een belangrijk moment voor studenten in heel Nederland.”

De minister adviseerde gemeenten om studenten als categorie uit te sluiten van de energietoeslag. De woonsituatie van studenten zou “zeer divers” zijn. Juristen gaven al aan dat deze uitsluiting ongrondwettelijk is, waarna de Landelijke Studentenvakbond studenten aanspoorde om bezwaar aan te tekenen bij hun gemeente. Van Velzen: “Op deze manier hoopten we dat studenten in het gelijk zou worden gesteld. De uitsluiting van studenten gaat namelijk in tegen de wet.”

Vandaag volgde de rechtbank dus deze redenering. Volgens de uitspraak is de motivering van de minister op basis waarvan de gemeente Nijmegen studenten uitsloot te algemeen en wordt hiermee geen recht gedaan aan de feitelijke woonsituatie van studenten. Hiermee is de beleidsregel om studenten als groep uit te sluiten van de energietoeslag “onterecht”. “Daarmee vormt deze uitspraak een belangrijk precedent voor studenten in de rest van het land,” aldus Van Velzen. “Er wordt nu letterlijk gezegd dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de toeslag. Niet alleen in Nijmegen, maar ook in andere steden hebben zij dus recht op compensatie.”

De bal ligt nu bij het Rijk om dit verder op te pakken, vindt Van Velzen. “Deze zaak bewijst maar weer dat ook studenten last hebben van de stijgende energieprijzen en hiervoor gecompenseerd moeten worden. Het is nu aan het Rijk om hier voldoende geld voor uit te trekken, zodat gemeenten deze uitslag kunnen uitkeren. Anders zullen meer van dergelijke uitspraken volgen.”