Landelijke Studentenvakbond

Studenten in financiële problemen door stijgende energieprijzen

vrijdag 03 juni 2022

Studenten komen door de stijgende energieprijzen in financiële problemen, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Dat blijkt uit het meldpunt dat de LSVb opende. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel studenten melden dat hun energierekening met 50 tot 80 euro per maand is gestegen. Dat is sowieso een enorm bedrag, maar zeker voor studenten. Toch kunnen zij geen aanspraak maken op de energiecompensatie voor huishoudens met een laag inkomen. Daardoor komen studenten in financiële problemen.” 

Uit de meldingen blijkt dat een stijging van de energierekening van 50 tot 80 euro per maand geen uitzondering is. Boahene: “Studenten werken vaak al naast hun studie. Extra werken om de rekeningen te betalen is daarom niet altijd mogelijk. Dat betekent dat je meer geld moet lenen of hulp van je ouders nodig hebt om rond te komen. Dat is niet voor alle studenten mogelijk, waardoor ze ernstig in de problemen komen.”

Studenten geven aan dat ze proberen te besparen op hun energieverbruik, maar dat dat niet altijd mogelijk is. Met name studenten die in oude huizen wonen, met enkel glas en slechte isolatie, merken dat. Boahene: “We krijgen meldingen van studenten die de hele winter de verwarming uit hebben gehad, maar toch in prijs zijn gestegen. Bovendien heb je niet altijd invloed op het gedrag van je huisgenoten. Als je in een studentenhuis met acht mensen woont, kun je niet controleren of iedereen de verwarming op hun kamer uit heeft staan. En je kunt zelf wel korter douchen, maar hebt weinig invloed op of je huisgenoten dat ook doen.”

De LSVb roept het kabinet op om een manier te vinden om ook studenten eenmalig te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Dinsdag 31 mei overhandigen zij de meldingen aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid. Voor een selectie van de meldingen: klik HIER.