Landelijke Studentenvakbond

LSVb en FNV Young & United kondigen landelijk protest aan na wetsvoorstel nieuwe basisbeurs

Nieuwsbericht - dinsdag 26 april 2022

Studenten in Nederland gaan opnieuw de straat op nu het kabinet nog steeds niet van plan lijkt te zijn om een eerlijke basisbeurs in te voeren. Vrijdag publiceerde het kabinet het wetsvoorstel voor de herinvoering van de basisbeurs, maar volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lost dat de financiële problemen van studenten niet op. De verwachting is dat opnieuw duizenden studenten meedoen aan het protest dat op 11 juni op De Dam in Amsterdam plaatsvindt.

Uitwonende studenten krijgen volgens het vrijdag gepubliceerde wetsvoorstel 274 euro basisbeurs en maximaal 401 euro aanvullende beurs. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel studenten doen een fulltime studie en hebben daarnaast een bijbaantje. Toch bouwen ze hoge schulden op. De herinvoering van de basisbeurs is een belangrijke stap voor studenten. Maar met een basisbeurs van 274 euro kun je nog steeds de hoge studiekosten, huurprijzen en energierekening niet betalen.”

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd krijgen ter compensatie 359 euro per jaar. Te weinig, vinden de jongerenorganisaties. FNV Young & United-voorzitter Alina Danii Bijl: “Nieuwe studenten krijgen straks zo’n 3300 euro aan basisbeurs per jaar. Het is niet uit te leggen dat pechstudenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd maar 359 euro per jaar krijgen. Nu het kabinet bij de voorjaarsnota de miljarden uit het regeerakkoord opnieuw gaat verdelen, mogen studenten niet weer buiten de boot vallen.”

De beide vakbonden voeren al jaren actie tegen het leenstelsel onder de noemer #NietMijnSchuld. Begin februari betoogden duizenden studenten op het Museumplein in Amsterdam voor compensatie voor de leenstelselgeneratie. Sinds het leenstelsel is afgeschaft willen zij dat er een eerlijke compensatie komt voor de zogeheten pechgeneratie en een rechtvaardige basisbeurs voor alle nieuwe studenten.