Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond: “Kabinet laat studenten zitten met torenhoge energierekening”

Persberichten - maandag 21 maart 2022

Huishoudens met lage inkomens kunnen tot 800 euro aan compensatie voor hun hoge energierekening krijgen. Uit het wetsvoorstel van het kabinet blijkt dat studenten buiten deze regeling vallen. Onacceptabel, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voorzitter Ama Boahene: “De financiële positie van studenten is al enorm kwetsbaar. Daar komt nu een torenhoge energierekening bij. Het is onbegrijpelijk dat juist deze groep buiten de compensatieregeling van de overheid valt.”


Volgens het wetsvoorstel moeten jongeren van 18 tot 21 jaar een beroep doen op hun ouders voor financiële hulp. Boahene: “Er zijn veel ouders die niet eens hun eigen energierekening kunnen betalen, laat staan dat zij hun kinderen kunnen helpen. De compensatie is bedoeld voor de laagste inkomens, maar juist de studenten uit de armste gezinnen worden nu niet geholpen.”


In het wetsvoorstel is ook te lezen dat de woonsituatie van studenten te divers is om onder de algemene regeling te vallen, gemeenten kunnen wel een regeling voor studenten treffen. De LSVb vreest dat gemeenten hiervoor de financiële ruimte en tijd niet hebben. Boahene: “Het kabinet heeft eerst een compensatieregeling bedacht en kijkt daarna wie daaronder kunnen vallen. Dat is de verkeerde volgorde: kijk eerst wie compensatie nodig hebben en baseer daar de regels op. Dat het uitwerken van een compensatieregeling lastig is, mag niet betekenen dat studenten aan hun lot worden overgelaten. ”