Landelijke Studentenvakbond

Massaprotest studenten voor compensatie leenstelsel op Museumplein

Persberichten - donderdag 03 februari 2022

Aanstaande zaterdag protesteren studenten op het Museumplein voor een eerlijke compensatie voor het leenstelsel. Het Compensatieprotest belooft het grootste studentenprotest in jaren te worden. Organisatoren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verwachten zeker vijfduizend deelnemers. De actievoerders eisen een eerlijke compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vielen, en daardoor grotere schulden hebben moeten maken dan studenten die van een basisbeurs gebruik konden maken.

De voorgenomen compensatie voor de leenstelselgeneratie van 1 miljard euro is volgens de actievoerders volstrekt ontoereikend om de negatieve gevolgen van het leenstelsel voor studenten op te lossen. Voorzitter FNV Young & United Alina Danii Bijl: ‘Met het leenstelsel heeft het Rijk 8 miljard euro bespaard ten opzichte van de andere generaties studenten. Dan kun je je er nu niet met een compensatie van 1 miljard van afmaken en de rest op de studenten afschuiven. Er moet een gelijkwaardige compensatie komen voor alle leenstelselstudenten. Wij zullen immers later ook de rekening van de wooncrisis, klimaatcrisis en de coronacrisis moeten betalen.’

Ook jongerenorganisaties kabinetspartijen doen mee

Bij de protestactie van zaterdag op het Museumplein hebben zich inmiddels tientallen organisaties aangesloten. LSVb-voorzitter Ama Boahene: ‘Ook de politieke jongerenorganisaties van de regeringspartijen doen mee. Voor VVD, D66, CDA en ChristenUnie zou dat een duidelijk signaal moeten zijn: alle studenten in Nederland vinden de huidige compensatie volstrekt onvoldoende en eisen een eerlijke oplossing. Jongeren maken zich grote zorgen over hun toekomst. Blijft de politiek dat negeren of gaan ze nu eens echt luisteren?’

Programma

Het Compensatieprotest begint zaterdag 5 februari om 13.00u op het Museumplein. Er zijn verschillende sprekers waaronder de voorzitters van de LSVb en Young & United. Ook is Bas van Weegberg namens het bestuur van de FNV aanwezig. Gotu Jim en Hang Youth treden op. Tot slot zal er een nieuwe vervolgactie worden aangekondigd. Daarna lopen de demonstranten gezamenlijk in een protestmars van het Museumplein naar het Rembrandtplein en weer terug. Rond 15.30 uur is het programma afgelopen.