Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond luidt de noodklok: “Studenten gaan onderdoor aan prestatiedruk”

Nieuwsbericht - vrijdag 12 november 2021

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert geschokt op de Monitor Mentale Gezondheid Studenten die donderdag is gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 51% van de studenten psychische klachten ervaart. Ruim een kwart van de studenten geeft aan af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te willen zijn. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Je studententijd zou moeten draaien om persoonlijke ontwikkeling, maar het omgekeerde is het geval: studenten bezwijken onder de prestatiedruk. Dat is extreem zorgwekkend.”


Volgens het onderzoek ervaart 76% van de studenten prestatiedruk. Boahene: “Studenten voelen veel druk om snel af te studeren, hoge cijfers te halen en een goed cv op te bouwen. Die druk is zo hoog dat het ten koste gaat van hun slaap, studievoortgang en mentale gezondheid. Studenten zijn veerkrachtig, maar er is een grens.”


De LSVb benadrukt dat onderwijsinstellingen en de landelijke politiek meer moeten doen voor het mentale welzijn van studenten. Boahene: “Oplossingen die nu geboden worden zijn vaak slechts een doekje voor het bloeden, terwijl er preventief beleid nodig is. Structurele oorzaken zoals prestatiedruk, eenzaamheid en het leenstelsel moeten worden aangepakt. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van onderwijsinstellingen en de landelijke politiek.”