Landelijke Studentenvakbond

CNV Jongeren, LSVb en Ieder(in) starten mailactie voor studenten met een beperking

vrijdag 17 september 2021

Studenten met een functiebeperking ontvangen van hun gemeente nog steeds ongelijke bedragen aan studietoeslag. Daarom starten CNV Jongeren, Ieder(in) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vandaag een landelijke mailactie. Studenten worden opgeroepen om hun gemeenteraad te mailen met de oproep om de individuele studietoeslag te verhogen naar 300 euro. Voorzitter van CNV Jongeren Justine Feitsma: “Studenten met een functiebeperking wachten al jaren op een goede regeling in echt álle gemeenten. Een vergoeding van 300 euro is echt geen overbodige luxe, want deze studenten kunnen moeilijker een bijbaan naast de studie doen.”

Eerder bleek dat gemeenten zeer uiteenlopende bedragen aan studietoeslag uitkeren. Zo krijgt een student in Enschede 300 euro per maand en een student in Heerlen slechts 30 euro per maand. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarmee de studietoeslag in alle gemeenten 300 euro wordt, maar daar kan pas over gestemd worden als er een nieuw kabinet is. In de tussentijd kunnen gemeenten de bedragen al wel zelf verhogen. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “De gemeente Nijmegen heeft onlangs besloten om de studietoeslag te verhogen van 150 naar 300 euro. We hopen dat andere gemeenten daar snel een voorbeeld aan nemen, want studenten met een beperking hebben deze toeslag keihard nodig.”

De Individuele studietoeslag is een regeling in de Participatiewet voor studenten en scholieren van 18 jaar en ouder die vanwege een structurele medische beperking niet kunnen naast hun studie. De studietoeslag is voor studenten met een functiebeperking erg belangrijk, benadrukt belangenbehartiger Ieder(in): “Pas als de studietoeslag in alle gemeenten gelijk wordt, ontstaat er een gelijkwaardige positie voor alle studenten met een functiebeperking. Dit is in lijn met het VN-verdrag Handicap.”

Studenten kunnen via de site www.lsvb.nl/diensten/studietoeslag een mail naar hun gemeenteraad sturen.