Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond steunt studentenbezetting in Groningen

Nieuwsbericht - vrijdag 10 september 2021

In Groningen bezetten studenten het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit. Ze eisen opvang voor studenten die nu door de extreme kamernood dakloos raken. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt deze actie. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “In Groningen hebben internationale studenten de afgelopen tijd in bushokjes moeten slapen. De bezetting van het Academiegebouw is een noodkreet: er moet nú een oplossing komen voor het kamertekort.”

De actie in Groningen is een initiatief van Shelter Our Students. De LSVb benadrukt dat de kamernood niet alleen in Groningen speelt. Boahene: “In alle studentensteden is een groot tekort. Ook in Enschede, Utrecht, Maastricht en Amsterdam slapen studenten in een noodopvang of op een camping.” 

De LSVb roept de minister van Binnenlandse Zaken, gemeenten en onderwijsinstellingen op om per direct meer noodopvang te faciliteren. Volgens de bond moet er ook aan structurele oplossingen gewerkt worden. Boahene: “Er is nu een tekort van zo’n 20.000 studentenkamers. Als er niets gebeurt zal dat aantal in 2024 tot 50.000 oplopen. Dat kan alleen worden tegengegaan als er snel meer betaalbare studentenwoningen komen.”