Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond ‘opgelucht’ en ‘blij’ dat studenten weer fysiek onderwijs krijgen

Persberichten - vrijdag 13 augustus 2021

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is ‘opgelucht’ en ‘blij’ dat de 1,5 meterregel in het onderwijs wordt losgelaten. Dat reageert de LSVb naar aanleiding van de persconferentie die het kabinet vanavond gaf. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact. Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt.”

Studenten op het mbo, hbo en de universiteit volgen al anderhalf jaar voornamelijk online onderwijs. Volgens de LSVb zijn fysieke lessen onmisbaar voor de persoonlijke ontwikkeling en het mentale welzijn van studenten. Boahene: “Studenten hebben de afgelopen anderhalf jaar thuisgezeten en hun lessen gevolgd vanaf een computerscherm. Daardoor hadden ze nauwelijks contact met studiegenoten en docenten. Veel studenten hebben daardoor te maken met concentratieproblemen, eenzaamheid en depressiviteit.” 

De LSVb blijft kritisch over het besluit om een maximale groepsgrootte van 75 studenten te hanteren. Volgens de vakbond betekent die beperking dat veel studenten toch nog online les zullen krijgen. Boahene: “Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan.”