Landelijke Studentenvakbond

Omgaan met vooroordelen over een studie: hoe doe je dat?

vrijdag 23 april 2021

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Studiekeuzelab.

Een studie kiezen is al niet makkelijk. Het wordt nog moeilijker als je iets wil gaan studeren terwijl jouw omgeving die studie afkeurt vanwege een vooroordeel. Wat ga je dan doen? Kies je voor jezelf, of ga je toch voor een andere opleiding? Lisa en Charif zaten in zo’n positie en vertellen erover in deze blog.

Van gymnasium naar mbo

Lisa begon op het gymnasium en had altijd al een passie voor musicals. “Eind vierde jaar, begin vijfde jaar besloot ik dat ik naar een musicaltheater opleiding wilde. Het probleem was dat ik naar een mbo-school wilde om het vak te leren, terwijl ik natuurlijk van het gymnasium kom.”

Het is voor veel mensen helemaal geen logische keuze. Sterker nog: op het gymnasium waar Lisa zat werd het niet eens als optie besproken. “Dus toen ik voor een mbo opleiding koos, werd er wel met een scheef oog naar gekeken.”

Lisa koos voor de musicaltheater opleiding

Kiezen met hoofd of hart?

Charif had een ander probleem, eentje van culturele en religieuze aard. Hij wilde namelijk filosofie studeren, maar dat werd vanuit zijn familie niet gestimuleerd. Dat kwam door twee dingen: “Cultureel gezien leek het geen logische keuze, want wat gaat dat financieel gezien opleveren en wat kun je ermee worden? In deze tijd hechten we toch waarde aan inkomen en bezittingen, en dat wordt gekoppeld aan de waarde van een opleiding.”

Het tweede was dat het in religieuze zin ook niet echt een goede match was. “Ik ben zelf moslim en filosofie wordt vaak gezien als een studie die jou van God losmaakt. Ik denk dat dat daar een kern van waarheid in zit, maar het klopt niet helemaal. Er zijn namelijk genoeg gelovige filosofen.”

Omgaan met het vooroordeel

Lisa en Charif gingen hier allebei op hun eigen manier mee om. Lisa was zo vastberaden dat ze die stap ‘gewoon’ maakte. Ze deed auditie bij een musicaltheater opleiding en werd aangenomen. Zij koos bewust voor het leren van een vak, wat volgens Lisa niet perse slechter is dan de universiteit.

“Het is er op het vwo zo ingesleten dat mbo niet goed is, omdat het praktijkgericht onderwijs is – dan kan je dus niks, wordt gedacht – terwijl ik denk dat het totaal los van elkaar hoort te staan. Het zijn gewoon twee verschillende manieren van les krijgen.

Charif heeft wel voor een andere studie gekozen. Omdat hij ervan uitging dat filosofie het toch niet ging worden, heeft hij zich ingeschreven voor de studie economie. “Dat heb ik altijd gedaan met het idee dat wanneer ik hier bijna mee klaar zou zijn, ik nog een studie filosofie zou gaan doen. Ik zie dat echt als een verrijking. Dus met die positieve mindset ben ik daarmee omgegaan. Dat moest ook wel want economie was soms echt overleven, maar ben blij dat ik toch mijn master heb gehaald.”

Charif koos voor economie

Maak vooroordelen bespreekbaar

Charif heeft altijd gedacht dat zijn ouders de studie filosofie zouden afkeuren. Maar eigenlijk wist hij dat helemaal niet. Hij heeft het namelijk nooit echt aan zijn ouders gevraagd toen hij een studie moest kiezen. “Achteraf denk ik: had ik het maar bespreekbaar gemaakt, dan waren mijn ouders er misschien wel akkoord mee gegaan.”

Puur uit nieuwsgierigheid heeft Charif het later toch aan zijn ouders gevraagd. “Ik heb het er een paar jaar later nog eens met ze over gehad en ze zeiden dat het best had gekund, zolang ik maar mijn stinkende best zou doen.”

Dat is een les geweest. Daarom zegt hij tegen iedere studiekiezer: “Maak het überhaupt bespreekbaar. Als het dan niet mag, kun je altijd kijken naar andere opties, maar dan heb je het er in ieder geval over gehad. Gelukkig heb ik zelf nooit spijt gehad van mijn studiekeuze. Het heeft me iets gebracht wat ik anders nooit gehaald zou hebben: een goede, fijne baan met doorgroeimogelijkheden. Trouwens, nu ben ik alsnog bezig met mijn tweede master in, jawel: filosofie.”

Praat met verschillende mensen

Toen Lisa op school liet weten dat ze van het gymnasium naar het mbo ging, werd daar met een scheef oog naar gekeken. “Het doet mij nu niet meer zoveel, maar het is wel jammer voor andere mensen die wel beïnvloed worden. Zij kiezen dan niet voor zichzelf, maar voor een studie waarvan wordt verwacht dat ze dat gaan doen. Het is ook niet zo makkelijk om voor jezelf te kiezen, want je krijgt vanuit school advies van iemand die er veel vanaf weet. Als diegene dan zegt dat je beter iets anders kunt gaan doen, volg je dat advies.”

Lisa’s tip voor iedereen die hiermee zit: “Probeer je te informeren bij meerdere bronnen. Kijk of je bijvoorbeeld online mensen kunt vinden, via via kun je vast wel iemand vinden die ongeveer dezelfde opleiding heeft gedaan. Vraag naar hun ervaringen en ga niet alleen af op de mensen die jou moeten adviseren. Uiteindelijk kies je zelf.”

Charif wil tot slot nog één ding meegeven: “In het algemeen kijken we door een materialistische bril. Hierdoor zijn we ook eerder geneigd te kijken naar studies die jou een goede baan opleveren. Ergens is dat wel jammer, want daardoor kies je minder snel iets wat je zelf echt leuk vindt en wilt gaan doen. Het kiezen van je eigen pad zou meer gestimuleerd mogen worden.”