Landelijke Studentenvakbond

Landelijke actieweek tegen leenstelsel

woensdag 10 maart 2021

Dinsdag 9 maart is de landelijke actieweek tegen het leenstelsel van start gegaan. In vijf grote studentensteden gaan studenten deze week de straat op om te protesteren tegen het leenstelsel en voor terugkeer van de basisbeurs.

De aftrap was dinsdag 9 maart in Groningen, met een demonstratie van zo’n 150 studenten op de Grote Markt. Op woensdag 10 maart is er een actie in Nijmegen op het Kelfkensbos met 300 borden die symbool staan voor studenten en hun schuld. Op 12 maart demonstreren zeker 100 studenten in Utrecht op het Jaarbeursplein en op diezelfde dag is er een bannerdrop en posteractie in Zwolle. Op 13 maart gaan ruim 200 studenten in Amsterdam de straat op en op 15 maart is er tot slot een mars in Wageningen met studenten uit het hele land.

Pechgeneratie
In 2014 werd het leenstelsel ingevoerd, studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand en de gemiddelde studieschuld loopt per student al snel op tot 35.000 euro. Uitschieters van 50.000 euro zijn geen uitzondering en inmiddels is de totale studieschuld opgelopen tot boven de 21 miljard euro.

Lyle Muns, voorzitter LSVb: ‘Een generatie die dus met een schuld begint, maar ook de rekening van de coronacrisis en vergrijzing moet betalen, moet dealen met de klimaatcrisis en een huizenmarkt die volledig op slot zit.’

Schuldenmachine
Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: ‘Het leenstelsel is echt een schuldenmachine. Het zadelt de studenten op met een enorme schuld, nog voordat ze aan hun werkende leven kunnen beginnen. Daarbij wordt de arbeidsmarkt ook steeds onzekerder en het is maar de vraag of ze na hun studie (snel) een baan kunnen vinden.’

Mislukt experiment
De studenten dragen tijdens de demonstratie academische baretten met daarop hun studieschuld. Julia Hofma: ‘Ik vind het belangrijk om te demonstreren omdat we daarmee laten zien dat er iets moet veranderen. Het leenstelsel was een experiment, dat is mislukt, en daar ben ik nu de dupe van. Terwijl ik er nooit voor heb gekozen om mee te doen aan dit experiment.’

#NietMijnSchuld
De acties zijn onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Zij voeren actie voor een basisbeurs, die het mogelijk maakt om schuldenvrij te kunnen afstuderen. Ook moet er compensatie komen voor de leenstelselgeneratie.