Landelijke Studentenvakbond

LSVb en FNV Young & United: “Politieke partijen trekken veel te weinig geld uit voor de compensatie van de schuldengeneratie”

Persberichten - maandag 01 maart 2021

Deze ochtend werden de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bekend. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United maken zich zorgen over de bedragen die politieke partijen willen investeren in compensatie van de studenten die nu nog onder het leenstelsel studeren. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “De afgelopen maanden werd politiek breed erkend dat er iets gedaan moet worden aan de torenhoge studieschulden. Uit de doorrekeningen blijkt dat sommige partijen veel te weinig geld vrijmaken voor de compensatie van de schuldengeneratie. Wij roepen ze op om alsnog daad bij woord te voegen.”  

CDA compenseert ondermaats, D66 en VVD doen niets
Studenten die onder het leenstelsel vallen komen bij GroenLinks, de SP en de PvdA het beste uit. Die partijen steken respectievelijk 7,7 miljard, 1,7 miljard en 1,6 miljard euro in het compenseren van de schuldengeneratie. Daar tegenover staan het CDA, D66 en VVD. Het CDA trekt slechts 100 miljoen euro extra uit. D66 maakt geen extra middelen vrij, terwijl dat wel in het programma van de partij staat, zo blijkt uit de doorrekening. De VVD rept met geen woord over compensatie of invoering van een basisbeurs. 

Compensatie voor proefkonijnen
De jongerenvakbonden trekken aan de bel omdat de studieschulden onder het leenstelsel te hoog zijn opgelopen. Een studieschuld van 40.000 euro is geen uitzondering meer. Na aanhoudende studentenacties onder de noemer #NietMijnSchuld zijn bijna alle politieke partijen het erover eens dat het leenstelsel zijn langste tijd heeft gehad. FNV Young & United-voorzitter Bas van Weegberg: “Het leenstelsel is een mislukt experiment. De studenten die als proefkonijnen fungeerden, verdienen daarvoor fatsoenlijke compensatie. De compensatieplannen nu, zeker van partijen als D66 en CDA, zijn flink onder de maat.”

#NietMijnSchuld

Sinds 2019 voeren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond samen de  #NietMijnSchuld-campagne. Zij komen samen met studenten in actie voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie. Een petitie hiertoe werd al bijna 50.000 keer ondertekend via www.nietmijnschuld.nl