Landelijke Studentenvakbond

Studenten trekken wederom aan het kortste eind: geen zicht op versoepelingen voor het hoger onderwijs

donderdag 25 februari 2021

Tijdens de persconferentie betreffende de coronamaatregelen blijkt dat opnieuw geen zicht komt op verdere openstelling van het hoger onderwijs. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zien met lede ogen aan hoe beloftes op perspectief niet waargemaakt worden. Voorzitter van het ISO Dahran Çoban: “Het is zo ontzettend jammer om te zien dat studenten structureel achteraan staan voor versoepelingen, duizenden studenten zitten nu al maanden thuis en hebben geen zicht op verbetering. Wederom worden gemaakte beloftes op perspectief niet waargemaakt, hopelijk zijn we de volgende in de rij. ”

De studenten roepen het kabinet opnieuw op om ook het hoger onderwijs prioriteit te geven bij versoepelingen. Çoban: ‘’Het is fijn dat het kabinet het belang van versoepelingen voor de maatschappij inziet, maar studenten worden vooralsnog in de wachtkamer geplaatst.’’ Ook Freya Chiappino, vicevoorzitter van de LSVb ziet dat studenten achterblijven: ‘’Het blijft bijzonder hoe studenten van hogescholen en universiteiten elke keer weer tussen wal en schip vallen. Terwijl hardwerkende studenten zich inspannen om zich aan de maatregelen te houden, worden plannen voor het hoger onderwijs de prullenbak in gegooid.’’

Recent gepubliceerd onderzoek door ResearchNed in opdracht van het ISO legt een relatie tussen de hoeveelheid online onderwijs en de mentale gesteldheid van studenten. Hoe groter het percentage digitaal onderwijs, hoe slechter studenten zich voelen. Meer fysiek onderwijs moet volgens de organisaties dan ook de kern zijn van versoepelingen voor het hoger onderwijs. ‘’Als we nu niks veranderen, ben ik bang dat de rek voor studenten eruit is. Het is alsof het kabinet ons op het perron vergeten is en we de trein met de rest van de maatschappij zien vertrekken.’’, aldus Çoban.

De organisaties zien zowel de noodzaak van meer fysiek onderwijs, als de behoefte aan studieplekken. ”Studenten van hogescholen en universiteiten blijven buiten de boot vallen. Het lijkt net alsof ze de boot uit worden geduwd. Het kabinet moet samen met de hogescholen en universiteiten binnen een maand de regionale studieplekken regelen. Zorg dat studenten niet verdrinken” aldus Chiappino.