Landelijke Studentenvakbond

Het hoger onderwijs valt buiten de boot: geef studenten perspectief

Persberichten - woensdag 24 februari 2021

Volgens de laatste berichten wordt de avondklok na 2 maart voor drie weken verlengd en zal het onderwijs gedeeltelijk open gaan. Het voortgezet onderwijs gaat weer ruimte krijgen en leerlingen kunnen gemiddeld anderhalve dag naar school. Ook voor de MBO studenten ziet het er naar uit dat ze ongeveer een dag in de week les gaan krijgen. Het onderwijs gaat echter niet helemaal open, want de hogescholen en universiteiten blijven namelijk voorlopig dicht. ‘’Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan. De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief. ’’ aldus LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino. 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijft zich zorgen maken over de studenten op de hogescholen en universiteiten. Deze groep studenten valt namelijk constant net buiten de boot volgens de vakbond. LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino: ‘’Er wordt verwacht dat studenten zich wel redden, maar de rek begint er uit te raken. Ze worden opgezogen in hun laptop en verdrinken in eenzaamheid. Studenten mogen niet meer de dupe zijn van deze crisis. Het hoger onderwijs heeft dringend perspectief nodig.’’

Toen het hoger onderwijs afgelopen jaar meer ruimte had, zijn er geen besmettingsclusters gevonden. De Landelijke Studentenvakbond vraagt zich af waarom het hoger onderwijs nu buiten wordt gesloten terwijl het geen groot risico vormt en het mentale welzijn van studenten onder immense druk staat. ‘’Studenten hebben met verschillende initiatieven bewezen dat ze op een verantwoorde manier met de maatregelen om kunnen gaan. Geef ze daarom ook de ademruimte die ze nodig hebben. Veiligheid staat in alle gevallen voorop.’’ aldus LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.

Tot slot vraagt de studentenvakbond zich af hoe lang dit nog door kan gaan. De huidige generatie jongeren staat voor veel grote uitdagingen. De studentenvakbond voorziet een ontwikkelingsachterstand als de druppel die de emmer doet overlopen. LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino: ‘’Het opsluiten van jongeren houdt niet lang meer stand. Studenten beginnen hun leven niet alleen met torenhoge studieschulden, maar als we niet oppassen ook met een enorme ontwikkelingsachterstand.’’