Landelijke Studentenvakbond

LSVb waarschuwt: onwenselijk dat onderwijsinstellingen hun eigen onderwijskwaliteit gaan toetsen

Persberichten - woensdag 17 februari 2021

12 februari – Minister Van Engelshoven heeft vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het toetsen van onderwijskwaliteit. Na jarenlange lobby van universiteitsbesturen lijkt de minister gehoor te geven aan hun wens om de onderwijsaccreditatie zelf te verzorgen. Een zorgelijke ontwikkeling stelt de Landelijke Studentenvakbond. ‘’Door de huidige coronacrisis staat de onderwijskwaliteit al onder druk. Hogescholen en universiteiten zouden niet hun eigen opleidingen mogen toetsen. Een slager keurt toch ook niet zijn eigen vlees?,” aldus  LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.

De onderwijskwaliteit wordt momenteel op opleidingsniveau getoetst door onafhankelijke accreditatiebureaus, zoals de Nederlands-Vlaams Accreditatieorganisatie of Qanu. Het voorstel van de minister is om dit te centraliseren en bij de hogescholen en universiteiten zelf neer te leggen. Dit heeft volgens de Landelijke Studentenvakbond grote risico’s voor de vergelijkbaarheid tussen opleidingen. Chiappino: ‘’Als het toetsen van onderwijskwaliteit gecentraliseerd wordt, verliezen we de opleidingen uit het oog en wordt het lastiger om opleidingen onderling te kunnen vergelijken. Daarnaast is essentieel voor het toetsen van onderwijskwaliteit dat studenten vrijuit kunnen spreken. Daarbij is een externe gesprekspartner noodzakelijk.’’